Politiek
NOS

Kabinet gesteund in corona-aanpak, Kamer unaniem voor bonus zorgpersoneel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet gesteund in corona-aanpak, Kamer unaniem voor bonus zorgpersoneel

De Tweede Kamer staat achter de kabinetsplannen om het coronavirus te bestrijden en de economische gevolgen te verzachten. De meeste partijen vinden het verstandig dat Nederland niet helemaal op slot gaat.

Alleen oppositiepartijen PVV en Forum voor Democratie pleiten voor een totale lockdown, dat wil zeggen dat burgers zo veel mogelijk binnen blijven.

Coronadebat in Tweede Kamer

Een motie om zorgpersoneel een bonus te geven voor hun extra inzet bij de aanpak van het coronavirus kreeg de unanieme steun van de Kamer. Ze staan in de "frontlinie", staat in de motie van het onafhankelijke Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen. "Behalve een welgemeend applaus zou dat ook een financiële blijk van waardering mogen opleveren." Het kabinet gaat onderzoeken of dat kan.

Geduld voor ondernemers

Op dit moment zijn in Nederland alle scholen, cafés en restaurants gesloten, werken zoveel mogelijk mensen thuis, sluiten veel grote winkels hun deuren en rijdt er minder openbaar vervoer. Het kabinet trekt ook miljarden euro's uit om bedrijven en zzp'ers in nood te helpen. Minister Koolmees van Sociale Zaken vroeg in het Kamerdebat over de coronacrisis de ondernemers wel om wat geduld. "Het duurt nog even voor de regelingen klaar zijn."

Verder gaan de buitengrenzen van de Europese landen dicht en wordt Nederlanders gevraagd om niet op reis te gaan. Eerder deze maand werd al besloten om evenementen met meer dan 100 bezoekers af te gelasten.

Premier Rutte hield in het debat de mogelijkheid open dat er nog verdergaande maatregelen genomen moeten worden. Maar dat is nu nog niet nodig, voegde hij toe.

Het kabinet wil, gebaseerd op adviezen van het RIVM en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, het virus maximaal beheersen en de piek in de verspreiding afvlakken. Zo wordt voorkomen dat ziekenhuizen overbelast raken en er geen IC-bedden meer zijn voor ernstig zieken.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws over het coronavirus, sport, entertainment of ontwikkelingen uit het buitenland; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie