Politiek

Is die lockdown wel zo hard nodig?

AVROTROS
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is die lockdown wel zo hard nodig?

Omicron grijpt ook in Nederland om zich heen. De variant, die zijn oorsprong vindt in Zuid-Afrika lijkt een stuk besmettelijker maar, zegt Zuid-Afrikaanse arts Hugo Tempelman: “Omicron geeft een veel milder en ook ander ziektebeeld.”

Positief

“Het stemt ons tot nu toe redelijk positief”, aldus Tempelman. Volgens de arts lijkt deze coronavariant namelijk minder ernstig dan de deltavariant van een aantal maanden eerder. Hoewel besmettelijker, is het ziektebeeld anders: “Keelpijn, spierpijn, maar niet de typische hoest.” Wat nog opvallender is, is dat de meeste infecties bij kinderen onder de twaalf voorkomt. Deze groep is niet gevaccineerd en dus wordt het vaccinatieprogramma voor deze groep zo snel mogelijk op touw gezet.

Al zo’n vijf weken woedt de omicronvariant door Zuid-Afrika. Toch heeft het land heel bewust gekozen om niet in een lockdown te gaan. Een zeer gepaste politieke benadering volgens Tempelman: “Er is geen reden tot paniek, de ziekenhuizen kunnen het nog aan en we zitten nog lang niet in de piek van de zorg.”

Europa

Daarmee rijst de vraag of een lockdown in Nederland wel zo nodig is. Voor de arts is het vooral belangrijk dat besluiten worden genomen op basis van feiten: “Van lockdown naar lockdown is niet te doen. In Nederland moeten we nadenken over een andere inrichting van de maatschappij. Covid zal namelijk nog jaren onder ons zijn.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie