'Lokale politieke partijen zijn meer dan populistische brokkenpiloten'
- Nieuws
- 'Lokale politieke partijen zijn meer dan populistische brokkenpiloten'
We behandelen lokale politieke partijen te vaak als ‘populistische brokkenpiloten’ en we moeten deze serieuzer gaan nemen. “Deze partijen worden erg negatief bekeken, terwijl er veel kundige lokale partijen zijn”, zegt Marcel Boogers bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Boogers is hoogleraar Innovatie en Regionaal Bestuur aan de Universiteit van Twente en maakt zich in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen hard voor de lokale partijen. "We gooien ze te gemakkelijk op één hoop, terwijl er grote verschillen zijn."
De afgelopen gemeenteraadsverkiezingen stemden 33 procent van de mensen op een lokale partij en de verwachting is dat dit aankomende verkiezingen zal groeien.
Lokale democratie
Oud-burgemeester en politica Joyce Sylvester vindt het belangrijk dat lokale partijen meedoen in de gemeente. Deze partijen trekken volgens haar vaak "afgehaakte burgers" aan, die zich niet vertegenwoordigd voelen door een landelijke partij en dan bij een charismatische plaatselijke politicus uitkomen.
Wel noemt ze het als oud-burgemeester een uitdaging om deze, vaak nieuwe partijen, mee te nemen in de lokale democratie. Niet gesteund door de kennis en ervaring van een landelijke afdeling, komen zij in de gemeenteraad terecht en zullen in een bepaalde democratische structuur moeten werken. "Dat is voor lokale partijen niet altijd gemakkelijk." Volgens Sylvester gaat het soms ook om single issue partijen die snel weer vertrekken.
Staat van dienst
Het beeld dat lokale partijen vaak populistisch, one issue of onprofessioneel zijn, is volgens Boogers niet helemaal terecht. Volgens de hoogleraar zijn er zeker voorbeelden, maar er zijn ook lokale partijen die hun gemeente al jaren besturen en wethouders leveren. "Sommige partijen bestaan al honderd jaar. In mijn woonplaats Den Bosch bestaat het Bosch Belang al sinds 1927", aldus Boogers.
Financiering
Om de lokale partijen serieus te nemen en ze een eerlijke kans te geven, moet de financiering anders, vindt Boogers. Partijen die ook een landelijke afdeling hebben, krijgen namelijk meer geld dan lokale partijen die helemaal niets krijgen.
De subsidie die lokale partijen krijgen wordt nu gekoppeld aan het aantal zetels dat ze landelijk hebben in de Eerste en Tweede Kamer. Lokale partijen vallen hierbij dus buiten de boot. SP-Kamerlid Renske Leijten heeft onlangs een amendement ingediend die de wet voor financiering politieke partijen wil wijzigen.
Op deze manier wordt de subsidiegrondslag niet landelijk gekoppeld, maar gekoppeld aan het lokaal aantal zetels. Volgens Boogers zijn lokale partijen zo ook minder afhankelijker van donaties, wat de onafhankelijkheid ten goede komt.
Met de vuist op tafel
Dit jaar vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Welke onderwerpen dreigen ondergesneeuwd te raken en moeten beslist op de agenda? In aanloop naar 16 maart 2022 hoor je bij Spraakmakers experts uit verschillende sectoren die komen vertellen wel onderwerp volgens hen onder de aandacht moet komen.
Deze week Arno Visser van de Algemene Rekenkamer over het belang van dualisme en macht en tegenmacht in de vorm van lokale rekenkamers. Vorige week pleitte GroenLinks-lijsttrekker Selin Karar uit Bergen op Zoom voor diversere en inclusievere gemeenteraad. Luister terug!