Politiek
KRO-NCRV

Hoge werkdruk in Den Haag: 'We doen onze democratie tekort'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoge werkdruk in Den Haag: 'We doen onze democratie tekort'

Zorgen over de werkdruk op het Binnenhof nadat wéér een politicus in korte tijd overspannen thuis is komen te zitten. Volgens politiek verslaggever Stéphane Alonso moeten Kamerleden meer ondersteuning krijgen. “We doen onze democratie tekort", zegt hij bij Spraakmakers.

Alonso is jarenlang EU-correspondent in Brussel geweest voor NRC. "Europarlementariërs krijgen vier tot vijf mensen ter ondersteuning, hier is dat anderhalve persoon."

Effect voor de samenleving

De consequenties van deze te hoge werkdruk in de politiek, dragen wij allemaal. "Dit zijn wel de mensen die onze wetten maken. Als zij slechte wetten maken - en daar zijn de laatste tijd veel voorbeelden van - dan is het effect hiervan enorm."

De Algemene Rekenkamer kwam onlangs nog met een rapport waarin ze kritisch waren op de totstandkoming van sommige wetten. "Er zijn zo veel grote Europese thema’s waarbij je iets meer de diepte in moet gaan. Je moet rapporten schrijven, analyses maken en vragen bedenken. Dat heb je allemaal nodig en dat is er gewoon niet in Den Haag."

Volgens Alonso is het in het belang van ons allemaal, dat Kamerleden en kleine fracties meer ondersteuning krijgen. "Iets meer geld voor de democratie zou ik zeggen."

Quote

Politiek en zorgtaken thuis zijn een zware belasting

Uri Rosenthal

Volgens oud-minister Uri Rosenthal is de werkdruk hoger dan vroeger. Dat komt door de druk van de media, de profileringsdrang van Kamerleden en de complexiteit van de dossiers. Maar hij ziet ook een andere verschuiving.

Werk en gezin

"De samenleving zit anders in elkaar dan dertig, veertig jaar geleden." Toen waren politici volgens hem zeven dagen per week alleen met politiek bezig. "Voor veel Kamerleden is dat veranderd. Zij hebben ook zorgtaken in huis."

De Tweede Kamer heeft weliswaar een crèche voor kinderen, maar die neemt niet al die zorgtaken van parlementariërs weg. Kamerleden met kleine kinderen kunnen niet constant met politiek bezig zijn. "Ik merk het wanneer ik contact met hen heb, dan zitten ze met hun hoofd bij dat soort zaken", aldus de voormalig minister van Buitenlandse Zaken.

Zware belasting

Hij denkt dat de werkdruk en de mentale belasting van de combinatie van een carrière in de politiek met kleine kinderen een "zware belasting" is.

Ook Rosenthal denkt dat de werkdruk van Kamerleden kan worden verminderd door de capaciteit van de staf en medewerkers in de Kamer en voor de fracties en Kamerleden, te verhogen.

Stand.nl: 'De werkdruk voor politici is te hoog'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie