Politiek
WNL

Nederland te afhankelijk van buitenlandse techbedrijven: 'Geven controle over samenleving uit handen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland te afhankelijk van buitenlandse techbedrijven: 'Geven controle over samenleving uit handen'

Het kabinet moet snel actie ondernemen om ervoor te zorgen dat Nederland niet de grip verliest op de digitale wereld. Ons land is kwetsbaar voor cyberdreigingen én afhankelijk van grote buitenlandse techbedrijven uit de Verenigde Staten en China. Daarvoor waarschuwt de Cyber Security Raad (CSR). Dit is hard nodig om de rechtsstaat, het economisch innovatiesysteem en onze democratie te beschermen, vertelt cybersecurity-expert Inge Bryan in WNL Op Zaterdag.

"Als wij zelf niet de technologie maken die we gebruiken, als we afhankelijk zijn van andere landen die dat aan ons leveren, hebben die andere landen daarmee een innovatief voordeel", zegt Bryan. "Maar ze hebben ook potentieel toegang tot onze gegevens. Tot ons intellectueel eigendom, maar ook tot en met onze vitale infrastructuur."

'Geven controle deels uit handen'

De overheid is voor een groot deel afhankelijk van techgiganten als Microsoft, Google en Oracle, zo zegt de Cyber Security Raad. Nederland kan daardoor niet zelf meer bepalen welke richtlijnen digitaal moeten worden aangehouden voor cyberveiligheidsdoeleinden.

"De controle over onze eigen samenleving, tot en met onze bruggen en tunnels, geven we daarmee deels uit handen", zegt Bryan. "We hebben ongelofelijk goede digitale infrastructuur in Nederland. Maar we moeten daar wel waarborg in bouwen dat die ook van ons is." Er moet dus meer geïnvesteerd worden in nationale techbedrijven, zo vindt de CSR.

Ster advertentie
Ster advertentie