Politiek
WNL

Staatssecretaris Heijnen: rechtszaak met Brussel over vergunning NS zit er zeer dik in

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Staatssecretaris Heijnen: rechtszaak met Brussel over vergunning NS zit er zeer dik in

Het kabinet gaat ervan uit dat de Europese Commissie Nederland voor de rechter sleept vanwege de onderhandse vergunningverlening voor het hoofdspoornet aan de NS. Dat zei staatssecretaris van Infrastructuur & Waterstaat Vivianne Heijnen in Sven op 1. "Dat zit er zeer dik in", blikt Heijnen vooruit.

'Het was een duidelijk gesprek'

"Ik vond het belangrijk om ons besluit in een persoonlijk gesprek toe te lichten", aldus Heijnen. En dus zocht ze de Roemeense Adina-Ioana Vălean gisteren na de Europese Raad van Transportministers op. De commissaris vond het volgens de staatssecretaris "zeer spijtig" dat Nederland geen marktonderzoek zal gaan doen. "Ze gaat zich nu beraden op volgende stappen." Wat die volgende stap zal worden, laat zich makkelijk raden. "Het was een duidelijk gesprek. Het opstarten van een ingebrekestellingsprocedure zit er zeer dik in."

Heijnen denkt juridisch sterk te staan. "Wij gaan de vergunning voor het einde van dit jaar verlenen en dat mag zonder marktanalyse." Maar, waarschuwt ze: "Gelijk hebben is iets anders dan gelijk krijgen."

Lelylijn

In het beraad van Transportministers werd ook besloten dat de Lelylijn moet worden toegevoegd aan het Europese spoornetwerk, waardoor het project zicht krijgt op Europese subsidie. Heijnen juicht dat besluit van harte toe. "De Europese subsidie is hard nodig", stelt ze.

"We hebben als kabinet drie miljard euro voor de lijn gereserveerd, maar de kosten zullen tussen de zes en negen miljard uitkomen en dan is de inflatie nog niet eens meegerekend." De staatssecretaris hoopt uiteindelijk dertig procent van het totaalbedrag met Europees geld te kunnen financieren. De Lelylijn zou volgens Heijnen zo maar eens in 2040 of 2050 pas af kunnen zijn. "Maar mijn ambities liggen hoger."

Staatssecretaris van Infrastructuur Vivianne Heijnen (6 december 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie