Economie
WNL

Ingrid Thijssen eist grote zak geld van Brussel om exodus industrie naar VS te voorkomen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ingrid Thijssen eist grote zak geld van Brussel om exodus industrie naar VS te voorkomen

De Europese Unie moet diep in de buidel tasten om de maakindustrie in Europa te behouden. Daar pleitte werkgeversvoorvrouw Ingrid Thijssen maandag voor in Sven op 1. De VNO-NCW voorzitter vreest een aftocht richting de Verenigde Staten nu het Amerikaanse congres een enorm subsidiepakket heeft goedgekeurd om de verduurzaming van de industrie te versnellen.

369 miljard dollar; zo groot is het pakket dat de Inflation Reduction Act (IRA) beschikbaar stelt. “Laten we vooropstellen: die wet is heel goed voor het klimaat”, zegt Thijssen. Toch is de werkgeversvoorvrouw kritisch. “Het is een hele protectionistische wet die voor vijftig procent niet voldoet aan de regels van de Wereldhandelsorganisatie.” De grote zak subsidiegeld zorgt volgens Thijssen voor concurrentievervalsing op grote schaal.

De vrees is dat de Europese maakindustrie eieren voor zijn geld zal kiezen en door de IRA naar de VS zal vertrekken. Dat baart Thijssen grote zorgen. “De de-industrialisatie van Europa ligt op de loer”, concludeert ze. De oplossing van VNO-NCW is dat Brussel de Europese industrie eenzelfde soort positieve prikkel om te blijven geeft. “Dat hoeft niet perse hetzelfde pakket te zijn, maar wel een pakket dat zodanig matcht met dat van de VS, dat bedrijven hier blijven.”

'Brussel wakker'

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hintte zondag al op een versoepeling van de Brusselse regels ten opzichte van staatssteun, waardoor een dergelijk pakket makkelijker te realiseren zou zijn. “Het is goed dat Brussel kennelijk wakker is geworden”, reageert Thijssen. Eerder werd de urgentie volgens de topvrouw onvoldoende gevoeld. Al wijst ze erop dat de IRA al op 1 januari 2023 in zal gaan. “Europa moet gaan versnellen”, concludeert Thijssen.

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie