Politiek
BNNVARA

Wanneer kan Rutte een telefoontje van Biden verwachten?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wanneer kan Rutte een telefoontje van Biden verwachten?

Poetin, Merkel en Macron, president Biden is druk bezig diverse wereldleiders telefonisch te spreken. Wanneer kan Rutte een telefoontje verwachten, en wat gaat de kersverse president van Amerika met onze premier bespreken? Amerika-deskundige Raymond Mens vertelt in De Nieuws BV hoe de belboom van Biden eruit ziet.

Wat president Biden precies bespreekt met wereldleiders is niet bekend. "Wat dit Witte Huis wel enorm probeert te doen is uit te stralen dat ze ontzettend transparant en openbaar zijn." Zo is er van ieder gesprek dat Biden voert een gespreksverslag beschikbaar. "Biden sprak met Poetin over Navalny, de Russische oppositieleider die gearresteerd is, en dat Biden daar toch vraagtekens bij heeft", vertelt Mens. Biden vindt dat Trump te aardig en te lief is geweest en die trend wil hij graag doorbreken.

Voordat Biden met Poetin sprak, belde hij eerst met onder andere de minister-president van Canada, de president van Mexico en, opvallend, Boris Johnson. "Johnson wil natuurlijk heel graag een handelsakkoord sluiten met de Verenigde Staten, nu ze uit de Europese Unie zijn. Johnson weet ook dat Biden een andere president is dan Trump, dus die heeft heel slim de afgelopen maanden al een beetje voorgesorteerd op het mogelijke presidentschap van Biden. Door bijvoorbeeld allerlei klimaatdoelstellingen te lanceren, hij weet dat Biden dat ook belangrijk vindt."

Bellen met Rutte

Dan rest natuurlijk de vraag: wanneer gaat Biden premier Rutte bellen? "Dat weten we niet, maar ik verwacht het wel ergens de komende dagen. Wellicht volgende week. Rutte is wel heel erg gerespecteerd, ook in Amerika, omdat hij bijvoorbeeld één van de langst zittende premiers in Europa is. Rutte wordt ook wel geroemd omdat hij het hoofd koel weet te houden in al die jaren."

Mens legt uit dat, omdat Biden al zo lang mee draait, de Amerikaanse president zich niet hoeft voor te stellen. "De twee kennen elkaar goed. Bij Trump was het veel meer; jullie kennen mij van televisie, maar dit ben ik in het echt." Een puntje op de agenda zal bijvoorbeeld worden, de aanpak van de coronacrisis.

Biden's belboom

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie