Politiek
WNL

Irritatie om houding politiek over georganiseerde misdaad: 'Stop met spierballentaal'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Irritatie om houding politiek over georganiseerde misdaad: 'Stop met spierballentaal'

De politiek zou zich beter moeten realiseren hoe groot het probleem van de georganiseerde misdaad in Nederland is. Dat zegt NRC-journalist Jan Meeus in WNL Op Zaterdag naar aanleiding van de moord op advocaat Derk Wiersum van afgelopen woensdag.

Video niet beschikbaar

Volgens Meeus zien veel politici nu pas de gevaren die de drugsmaffia in Nederland tot gevolg kan hebben. "Er is altijd met een bepaalde distantie gekeken naar de georganiseerde misdaad, omdat het ons niet zou raken."

De moord op de broer van kroongetuige Nabil B. zorgde in de ogen van Meeus ook nog niet voor een verandering in het beoordelen van die misdaad door de politiek. "Dat was toch een Marokkaanse jongen gelieerd aan een criminele familie. Maar Wiersum had de zoon of schoonzoon van minister Grapperhaus kunnen zijn. Dat is de realiteit die nu is ingedaald."

Politiek

Meeus ergert zich aan de houding van de politiek. "Dit land heeft behoefte aan politici die over hun eigen schaduw heenstappen. Zij moeten de gemakkelijke retoriek en simpele oplossingen terzijde schuiven en dit monster in de ogen gaan kijken. Dit probleem is niet rechts of links, maar van ons allemaal."

Oplossingen

Strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma noemt de reactie van de politiek op daden van de georganiseerde misdaad spierballentaal. "Meer politie op straat lost niets op, want je trekt niet een blik politieagenten open. Hetzelfde geldt voor de beveiliging, men kan het niet aan. Je moet met een andere blik tegen deze problematiek aan gaan kijken."

De politiek zou er in de ogen van Meeus goed aan doen om in gesprek te gaan met mensen die dagelijks met deze criminaliteit te maken hebben, zoals medewerkers van het Openbaar Ministerie. "Vraag wat zij nodig hebben in de dagelijkse praktijk in plaats van alleen eindeloos dingen van bovenaf te roepen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie