Politiek
WNL

JA21-Kamerlid Eppink: van tevoren staat vast dat kabinet over links gaat

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. JA21-Kamerlid Eppink: van tevoren staat vast dat kabinet over links gaat

JA21-Kamerlid Derk Jan Eppink denkt niet dat het kabinet bij zijn partij aanklopt voor steun in het dichten van de gaten in de Rijksbegroting. Hij denkt dat 'van tevoren al vaststaat dat het over links gaat'. Dat zegt Eppink maandagavond in WNL Haagse Lobby.

De coalitie is met man en macht op zoek naar zo’n tien tot vijftien miljard euro om de gaten op de begroting te dichten voor onder meer onze koopkracht, AOW en defensie. Maar het ziet er niet naar uit dat de regeringspartijen willen snijden in de budgetten voor klimaat en de aanpak van de stikstofcrisis.

Volgens Eppink zijn die thema’s 'heilige koeien' van coalitiepartij D66 en daarom ook onbespreekbaar voor de rechtse VVD van premier Mark Rutte. 'D66 zal zeggen 'over mijn lijk' en dat is dan het einde van de coalitie. Daarom zegt Rutte: we gaan steun zoeken op de linkerflank.'

‘Constant genegeerd’

Eppink vreest dat voorstellen van zijn partij zinloos zijn, omdat Rutte 'zijn keuze al heeft gemaakt' en voorsorteert op een linkse meerderheid. 'Dat is al jaren het probleem van de VVD. Rutte moet wel van D66 mee naar links, anders is het het einde van zijn kabinet. En dat terwijl hij voor het record van langstzittende premier staat.'

Eppink heeft het idee dat JA21 ondanks een constructieve houding 'constant genegeerd' wordt. 'Ik heb de indruk dat van tevoren al vaststaat dat het niet via ons gaat, maar over links', zegt het Kamerlid. Hij heeft niet het idee dat de regeringspartijen 'meerdere groepen en partijen' willen betrekken in besluitvorming.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie