Politiek

Minister Kaag: 'Vluchtelingen in crisisgebieden hebben recht op geestelijke zorg'
WNL

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Kaag: 'Vluchtelingen in crisisgebieden hebben recht op geestelijke zorg'

Niet alleen water, brood en warme dekens voor mensen in nood maar ook psychosociale hulp. Daarvoor pleit minister Sigrid Kaag (Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking). Om haar doelen te bereiken, organiseert zij maandag en dinsdag een internationale conferentie in Amsterdam.

Het doel is om een primaire versie van geestelijke hulpverlening te kunnen bieden in crisisgebieden- en situaties. Nu is daar nog weinig ruimte voor, vertelt minister Kaag in WNL op Zaterdag op NPO1. "Het gaat over het opleiden van lokale verplegers en aanwezige medewerkers van hulpdiensten In totaal zijn er veertien miljoen hulpverleners die opgeleid worden en middelen krijgen, zodat ze een basis vorm van geestelijke hulp kunnen bieden. We pleiten niet voor een complete GGZ-situatie zoals we in Nederland hebben, dat is aan de landen zelf."

Delen, spelen en een beetje vergeten. Daar is volgens Kaag de afgelopen jaren geen ruimte voor geweest in crisisgebieden. "Iedere vluchteling heeft een eigen verhaal en moet - net als primaire behoeftes als water en wonen - de kans krijgen om te kunnen spreken over zijn of haar situatie."

Plan van aanpak

Volgens Kaag is het voorstel in Nederland al goedgekeurd, maar is het nu zaak om dit plan ook op de internationale politieke agenda te krijgen. "De derde stap is om extra capaciteit en financiering te creëren. Dat betekent niet dat we ladingen vol medicijnen die kant opvliegen en enorm veel geld investeren. Het gaat erom dat we lokaal voor betere organisatie zorgen en hulpverleners opleiden. Tachtig procent van de migratie vindt binnen de regio plaats. Wij willen daar kansen creëren, zodat men ook gewoon thuis wil blijven."

Op de vraag of we onze financiële middelen niet binnen de Nederlandse grenzen moeten besteden, heeft Kaag een helder antwoord. "We kijken niet weg van de noden van de Nederlanders, die staan altijd voorop. Dat hele kleine beetje dat we echter investeren in het buitenland, maakt ons beter als Nederland en zorgt voor een stabielere wereldsituatie en zorgt dus ook voor een stabieler Nederland."

Ster advertentie
Ster advertentie