Politiek
KRO-NCRV

SP-senator Tiny Kox: 'Baudet schetst een bijzonder eng beeld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. SP-senator Tiny Kox: 'Baudet schetst een bijzonder eng beeld'

"Van een licht-arrogante professor, krijgen we nu een pionospelende Latijnspreker", zegt SP-senator Tiny Kox over de monsterzege van Thierry’s Forum. Zijn eigen partij werd bijna gehalveerd.

Hij werd vanochtend wakker met een fikse kater, the day after de provinciale statenverkiezingen. Zijn partij, de SP, kreeg een ongekend pak slaag van de kiezer: van negen naar vijf tot misschien wel vier zetels in de Eerste Kamer. En toch peinst Tiny Kox (65), voorzitter van de Eerste Kamerfractie van de SP, er niet over om nu eens eindelijk de rijen te sluiten met mede-verliezer PvdA en winnaar Groenlinks. "Word je alleen maar ongelukkig van, ik ben wel voor nog hechter samen werken op links."

Om eraan toe te voegen: "Laten we eerst met die andere linkse partijen goed in gesprek gaan", stelt de langst zittende senator bij het radio 1 programma 1 Op 1.

Waarom?

"En laten we antwoord geven op de vraag: Hoe komt het toch dat angst zo’n grote rol heeft gespeeld bij deze verkiezingen? En hoe zorgen we ervoor dat hoop weer een grote rol gaat spelen? Dat zijn cruciale vragen. Links en vooral de SP komt op voor sociale rechtvaardigheid. GroenLinks heeft weliswaar gewonnen, maar over het geheel genomen heeft het linkse blok flink verloren met de SP als de grote verliezer."

Tegelijkertijd wil Kox zich niet als mister ‘Njet’ gaan profileren tegenover de coalitiepartijen van Rutte III, die hun meerderheid gaan kwijt raken in de Eerste Kamer. De deur van de SP staat op een kier wat Kox betreft. "We stemmen alleen wetten weg als ze slecht zijn, niet omdat de wetten van de kant van Rutte afkomen. Met goede wetten stemmen we mee. Maar de SP gaat absoluut geen helpende hand bieden als het gaat om het doorvoeren van de rechtse verkiezingsthema’s van Rutte III."

Bewondering

Met enige 'bewondering' heeft Kox gekeken naar de monsterzege van Forum voor Democratie, die net als de SP te boek staat als een anti-establishment partij. "Forum heeft de zorg van heel veel mensen over de samenleving hebben aangeduid en dat hebben ze beter gedaan dan de SP. De typische SP-verkiezingsthema’s zoals zorg en sociale zekerheid waren uiteindelijk niet de dominante thema’s van deze verkiezingen."

"Die Baudet gaat die politiek wakker schudden en dat doet hij goed, denken heel veel mensen. Net als Pim Fortuyn dat deed met zijn LPF", vervolgt Kox. "Toen hadden we een licht arrogante professor die heel veel kiezers aansprak, en nu hebben we een pianosprekende Latijnspreker."

Quote

We weten nog niets eens welke opvattingen ze nou hebben. Eerst maar even afwachten.

Tiny Kox

Heeft Kox dan ook met enige bewondering gekeken gisteravond laat naar de live uitgezonden overwinningsspeech vol vergezichten van de FvD-leider. Absoluut niet, haast Kox zich te zeggen. "Eerder vol verwondering. Baudet schetst een bijzonder eng beeld, hij verwijst naar een wereld die was. Of die verwijzing naar politici die nooit een boek hebben gelezen. Dat zijn rare opmerkingen. En wat betekenen die volzinnen vol dramatiek van Baudet? En wat betekent dat voor de politiek in de praktijk? Gaan de pensioenen omhoog en winstbelasting omlaag?"

Net zoals de deur van de SP Senaatsfractie op een kier staat voor de coalitiepartijen, houdt Kox de deur niet potdicht voor nieuwkomer FvD in de senaat. Eerst maar even afwachten welke koers de FvD in de Eerste Kamer gaat volgen. "We weten nog niets eens welke opvattingen ze nou hebben. Eerst maar even afwachten."

SP: 'Niet angst, maar hoop moet weer boventoon voeren'

Ster advertentie
Ster advertentie