Politiek
KRO-NCRV

Frans Weisglas: 'De Kamervoorzitter had Van Houwelingen kunnen uitsluiten van het debat'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frans Weisglas: 'De Kamervoorzitter had Van Houwelingen kunnen uitsluiten van het debat'

Frans Weisglas kreeg naar eigen zeggen hartkloppingen van de "afschuwelijke" uitspraken van FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen in de richting van Sjoerd Sjoerdsma (D66) in het debat woensdag. "Een rechtstreekse bedreiging is echt ongehoord", zegt de oud-Kamervoorzitter bij Spraakmakers. "De Kamervoorzitter had Van Houwelingen kunnen uitsluiten van het debat."

Binnen en buiten de Kamer wordt er geschokt gereageerd op de uitspraken van FVD'er Van Houwelingen. In een heftige woordenwisseling zei hij tegen Sjoerdsma dat "zijn tijd nog wel zou komen, want er komen tribunalen". Weisglas: "In de 24 jaar dat ik in de Kamer zat én de 14 jaar daarna, heb ik nog nooit zoiets gehoord of gezien."

Reglement van Orde

Kamervoorzitter Vera Bergkamp wil in gesprek met de Kamerfracties over de 'ontoelaatbare' uitingen en omgangsvormen in de debatten, maar volgens Weisglas had de Kamervoorzitter Van Houwelingen nu al kunnen uitsluiten van het debat.

Op het moment dat de uitspraken gedaan werden leidde ondervoorzitter Ockje Tellegen het debat. "Ik snap dat mevrouw Tellegen was overvallen", maar volgens het Reglement van Orde van de Tweede Kamer had ze steviger kunnen ingrijpen, zegt Weisglas. "Wanneer Kamerleden andere Kamerleden beledigen, dan kan de Kamervoorzitter vragen om dat terug te nemen."

Quote

Bedreiging is de overtreffende trap van belediging

Frans Weisglas

"De volgende stap is dat de Kamervoorzitter ze uit de vergadering van de dag schrapt", gaat de voormalig Kamervoorzitter verder. Volgens Weisglas is de uitspraak van Van Houwelingen erger dan een belediging. "Bedreiging is de overtreffende trap van beledigen, dat valt daar dus zeker onder."

Reactie Van Houwelingen

In een telefonische reactie aan de redactie van Spraakmakers noemt Van Houwelingen zijn uitspraken ‘geen misdraging’. "Er is niks aan de hand en de kritiek van bedreiging is lariekoek." Van Houwelingen denkt naar eigen zeggen bij de uitspraken over de tribunalen in Den Haag en niet aan Neurenberg, wat een verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog zou zijn. Hij vindt zijn uitspraak dan ook absoluut geen bedreiging. "Ik ben juist altijd een vriendelijk mens, hou van goede manieren."

Sjoerdsma laat aan de redactie weten ‘zich geen slachtoffer te voelen’ en op die manier dan ook niet aan het woord te willen komen in de uitzending. Wel wil hij Forum voor Democratie actief bestrijden in de Kamer. "Dat doet D66 al drie jaar, zo niet langer. Ze zitten diep in ons parlement, en ze hadden er op deze manier nooit mogen komen. Deze hele discussie zal meer vergen dan het ingrijpen van Kamervoorzitter Vera Bergkamp."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie