Politiek

'Taal van parlement heeft zich vervreemd van kiezer'; stelt Van Agt in terug te luisteren VPRO Zomergasten

foto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Taal van parlement heeft zich vervreemd van kiezer'; stelt Van Agt in terug te luisteren VPRO Zomergasten

In 2003 was Dries van Agt te gast bij Joost Zwagerman in VPRO Zomergasten. Het werd een wervelende avond waarin Van Agt’s werkende leven, fascinaties, gedachten en teleurstellingen aan bod kwamen. Nu is deze aflevering in zijn geheel terug te luisteren als podcast.

Van conservatief naar progressief

Op 5 februari 2024 overleed de Nederlandse politicus, diplomaat en ex-premier Dries van Agt. Tijdens zijn werkende leven werd deze telg uit een katholiek Brabants ondernemersgezin geliefd én gehaat. Hij kreeg zware nationale en internationale kwesties voor zijn kiezen. Met de jaren werd de als conservatief geldende Van Agt steeds progressiever.

Quote

Ik zoek met een lampje, en vind er geen.

Dries van Agt over welbespraakte redenaars in de Tweede Kamer

Bezwadderd door ambtelijk en technisch jargon

In 2003 reflecteerde Van Agt ook de op taalvaardigheid van de Tweede Kamer. Dat begon met een lofrede voor de politicus Maarten Schakel, die tussen 1964 en 1981 in de Tweede Kamer zat, en volgens Van Agt een "Cicero de 20e eeuw" en "een voorbeeld voor het parlement".

Tegelijkertijd stelde Van Agt dergelijk welbespraakte redenaars niet meer in de Tweede Kamer terug te zien. "Ik zoek met een lampje en vind er geen. Wat je in ieder geval constateert, en dat is niet van vandaag of gisteren, is dat de taal van het parlement zich nogal vervreemd heeft van wat de kiezers begrijpt, verstaat en graag zou horen."

"De taal in het parlement is bezwadderd door ambtelijk en technisch jargon. Er zijn veel termen waar niemand wat mee kan, veel afkortingen, en al dat soort ongerief."

Luister het hele gesprek met Dries van Agt: - VPRO Zomergasten

Gerelateerde podcast

VPRO Zomergasten

VPRO Zomergasten

Ster advertentie
Ster advertentie