Politiek
EO

CU-prominent: 'Houding Kaag ridicuul'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CU-prominent: 'Houding Kaag ridicuul'

Voormalig ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind vindt het uitsluiten van zijn partij door D66-leider Sigrid Kaag 'een beetje ridicuul en een beetje onlogisch'. Dat zei hij in Dit is de Dag. Kaag laat volgens hem te veel afhangen van het voltooid leven-dossier. "Laat je portefeuille niet versmallen tot één onderwerp", aldus Voordewind.

Voordewind, Kamerlid van 2006 tot de afgelopen verkiezingen in maart, zat in de uitzending met Boris van der Ham, die van 2002 tot 2012 Kamerlid was voor D66.

Joël Voordewind (CU) en Boris van der Ham (D66) in Dit is de Dag.

Kaag wil een 'zo progressief mogelijk kabinet' en volgens de D66-leider past de ChristenUnie daar niet bij. Wat haar betreft wordt er, naast VVD en CDA, gepraat met de PvdA en GroenLinks. "Ik denk dat dit een klap in het gezicht van informateur Hamer is, want die heeft juist de partijen aangezet om eerst tot een inhoudelijke discussie te komen en dan pas over de poppetjes te spreken", vindt Voordewind.

Gekrakeel

Oud-D66'er Van der Ham is een stuk milder over Kaag. "Ik snap het eigenlijk heel goed", zegt hij. Volgens hem wil Kaag vooral niet door met de huidige coalitie, maar wil ze verandering. "CDA en VVD denken: we starten dat kabinet gewoon door, we gaan lekker doorkachelen. De sleutel voor die partijen is dat de ChristenUnie erbij blijft, want dan kunnen ze dat doen." De echte vraag is dus niet of D66 met de ChristenUnie wil, maar of CDA en VVD bereid zijn om progressiever beleid te voeren, zegt hij.

Van der Ham wijst er ook op dat Kaag vier weken geleden ook al van mening was dat ze niet meer met de ChristenUnie wilde regeren. Hij ziet de uitspraken van vandaag als 'gekrakeel' in de formatiestrijd. "Er worden gewoon wat piketpaaltjes geslagen en dat lijkt me heel verstandig. We zien wel wat eruit komt."

Voltooid leven

Het voltooid leven-dossier lijkt het grootste pijnpunt tussen de twee partijen. CU-leider Segers heeft altijd gezegd dat hij nooit in een kabinet zal stappen dat de voltooid leven-wet invoert. Als het echter een 'vrije kwestie' wordt gemaakt, waar de Tweede Kamer over mag beslissen, is er wellicht nog wel ruimte om te onderhandelen, denkt Van der Ham.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie