Politiek
BNNVARA

Voormalig D66-Kamerlid Verhoeven: 'Leg die medisch ethische kwestie nou op tafel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voormalig D66-Kamerlid Verhoeven: 'Leg die medisch ethische kwestie nou op tafel'

De kogel is door de kerk. Sigrid Kaag is toch bereid om te gaan onderhandelen met de maandenlang afgewezen ChristenUnie. Een doorstart van het oude kabinet werk cynische reacties op en ook de partijen zelf laten nog sceptische geluiden horen. Oud-Kamerleden van D66 en ChristenUnie Kees Verhoeven en Joël Voordewind bespreken de kansen van deze doorbraak in De Nieuws BV.

Medisch ethische kwesties

De grootste vraag bleef gister veelal onbeantwoord: hoe moet het dan met de medisch ethische kwesties? Op basis van dat thema heeft Sigrid Kaag de afgelopen maanden een deelname van de ChristeUnie afgewezen. Het onderwerp zorgde vier jaar geleden ook al voor een impasse tijdens de formatie.

Informateur Remkes zei gister dat de ChristenUnie die kwesties nu wel vrij wil laten aan de Kamer, maar Gert-Jan Segers sprak dat tegen. Voordewind zegt dat de ChristenUnie het verkiezingsprogramma meeneemt naar de onderhandelingstafel, maar: "Vier jaar geleden zaten we met hetzelfde dilemma en toen zijn we er ook uitgekomen."

Onderwerpen als voltooid leven tilt de ChristenUnie heel zwaar aan. Maar volgens Voordewind moet er niet blindgestaard worden op dat onderwerp. Het oud-Kamerlid vond de agenda van D66 af en toe te versmald. "We hebben op asiel, arbeidsmarkt en duurzaamheid altijd goed kunnen samenwerken met D66."

Verhoeven denkt dat je die thema's gewoon goed op tafel moet leggen. "Ga met z'n allen aan tafel en voer het gesprek over het medisch-ethische", zegt het oud-Kamerlid over de samenwerking van D66 en ChristenUnie. "Laat dit ook onderdeel zijn van de nieuwe bestuurscultuur, anders wordt het te selectief shoppen."

Verloop formatie

De afgelopen maanden heeft iedereen met ergernis, spanning en ongeduld zitten kijken naar de beelden van politici die iedereen constant verzekerde langs de lijnen van de inhoud te onderhandelen. Maar in feite ging het vooral over de poppetjes. Ook Kees Verhoeven is niet te spreken over de gang van zaken de afgelopen maanden. Volgens hem verdient het niet de schoonheidsprijs.

Nu D66 toch met de ChristenUnie wil samenwerken komen ook de oude uitspraken die Sigrid Kaag deed over de christelijke partij weer naar boven. Voordewind zegt daarover: "Iedereen maakt wel eens een 'slip of the tongue' en we zijn nogal van de vergeving als christelijke partij".

Geen nieuwe verkiezingen

Volges Verhoeven heeft Kaag nu een goede stap gezet in de nieuwe bestuurscultuur door haar blokkade op te heffen en dat is ook broodnodig zegt hij: "Alles wat te maken heeft met gedoe, spelletjes en polarisatie hebben we de afgelopen jaren genoeg gezien, van alle partijen. Allerlei dingen die niet gaan over waar Nederland behoefte aan heeft. Ik hoop dat er nu eindelijk een doorbraak komt met vier partijen, maar die niet dezelfde kabinetsstijl hanteren van de afgelopen jaren."

Ook Voordewind is blij dat nieuwe verkiezingen er niet zullen komen: "Het is goed voor de Nederlandse politiek en samenleving dat er zicht is op echte onderhandelingen." Voordewind geeft aan dat er veel te veel op de plank ligt om nog langer mee te wachten "De arbeidsmarkt, de woningmarkt en klimaat. Het ligt nu stil."


Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en X (voormalig Twitter).

Ster advertentie
Ster advertentie