Politiek
KRO-NCRV

Toch een voortzetting van Rutte III? 'D66 zit in een onmogelijke positie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Toch een voortzetting van Rutte III? 'D66 zit in een onmogelijke positie'

De fractie van D66 gaat in beraad over een mogelijke doorstart van kabinet-Rutte III. Alle partijen zullen over eerdere genoemde blokkades heen moeten stappen, zegt politiek journalist Kees Boonman bij Spraakmakers, maar vooral D66 zit in een “onmogelijke” positie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Na maanden van mislukt formeren lijkt alleen de optie voor een voortzetting van het nu demissionaire kabinet nog een optie. D66-leider Sigrid Kaag zette afgelopen zondag de deur voor de ChristenUnie op een kier, maar alleen als er ook onderhandeld zou worden met de PvdA en GroenLinks. Nu dat toch niks opleverde, lijkt slechts een coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie nog op tafel te liggen.

Opgeworpen blokkades

Het zou niet eens zo raar zijn al D66 ‘nee’ zegt tegen deze coalitie, gezien alle opgeworpen blokkades, zegt Boonman. De politiek journalist doelt op uitspraken van partijleiders over en weer die geen water bij de wijn wilden doen en elkaar op voorhand al (publiekelijk) uitsloten.

“Maar het begrip ‘landsbelang’ wordt steeds belangrijker waardoor D66 bijna niet anders meer kan”, zegt Boonman. “Publicitair blijft het een vreselijke situatie voor D66. Maar ze hebben – als ze instemmen met deze coalitie – wel iets te eisen.”

“Zoals Kaag het eerder verwoorde: de coalitie zal meer moeten zijn dan een opgelapte geroeste versie van het vorige kabinet.” Lukt dat niet, dan heeft D66 geen goed verhaal volgens Boonman.

'Rutte liep minste schade op'

Dat D66 in deze situatie beland is, komt volgens Boonman door “onhandigheid en gespin”. “Iedereen heeft schade opgelopen, maar eentje niet en dat is Rutte. Dat terwijl we een paar maanden geleden na een motie van afkeuring nog dachten misschien afscheid van hem te moeten nemen.” De VVD lijkt volgens Boonman beter te weten hoe zij hun boodschappen moeten verpakken.

Boonman verwacht dat deze coalitie alleen kan werken als alle partijen over de eerdere genoemde blokkades heenstappen. “Vergeet wat eerder is gezegd. Zoals Gert-Jan Segers (ChristenUnie) die zei dat hij zeker niet met Rutte in een kabinet ging. De lijst met dergelijke uitspraken en beloften is bijna oneindig.”

Pijnlijk voor aanzien politiek

De politiek journalist denkt dat Rutte weer het voortouw zal moeten nemen. “Hij wil graag premier blijven, is het langstzittend en heeft de meest ervaring. Wel is de conclusie een half jaar na de verkiezingen dat dit een vrij pijnlijk beeld is voor het aanzien van de politiek.”

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie