Politiek
NOS

Donald Trump na arrestatie in Georgia op borgtocht vrij

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Donald Trump na arrestatie in Georgia op borgtocht vrij

Op primetime voor de Amerikaanse televisiekijker, onze tijd vannacht, meldde voormalig president Donald Trump zich bij de gevangenis in Atlanta, Georgia om zich te laten arresteren. Hij wordt vervolgd voor pogingen de verkiezingsuitslag in de staat Georgia te manipuleren. Correspondent Marieke de Vries was bij de gevangenis in Atlanta en vertelt in het NOS Radio 1 Journaal.

Trump op borgtocht vrij na arrestatie in staat Georgia

Video niet beschikbaar

"Het contrast kon niet groter. Hij landde eerder op de avond nog met zijn privévliegtuig in Atlanta en een half uur later reed hij het gevangenisterrein op", aldus De Vries.

20 minuten

Volgens De Vries is het ook gelijk een van de beruchtste gevangenissen in Amerika. Naast tientallen journalisten waren er ook veel Trump-aanhangers. Ze werden wel op flinke afstand gehouden vanwege de veiligheid. "Hij werd ontvangen in een aftandse ruimte, met lekkende muren en vreselijke stank. Hij werd behandeld als elke andere verdachte. Er werden vingerafdrukken afgenomen en dit keer dus ook een politiefoto", aldus De Vries.

Het duurde allemaal zo'n 20 minuten en toen reed hij weer naar buiten. Hij liet wel weten het een afschuwelijke ervaring te hebben gevonden. Terug bij zijn vliegtuig zei hij nog niks fout te hebben gedaan en dat hij het volste recht heeft om een verkiezingsuitslag in twijfel te trekken. Hij is op borgtocht vrij, maar er zijn volgens De Vries wel regels aan verbonden. "Zo mag hij de aanklagers of zijn mede verdachten niet intimideren. Als blijkt dat hij deze regels schendt mag de openbaar aanklager hem opsluiten."

T-shirts

De kans dat Trump de arrestatie gaat gebruiken voor de aankomende verkiezingen is volgens De Vries vrij groot. "Trump zou Trump niet zijn als hij niet al die politiefoto op t-shirts laat printen voor de campagne." Tot nu toe lijken de aanklachten hem ook niet te deren. Hij stijgt namelijk nog steeds in de peilingen. Toch kan dat volgens De Vries nog veranderen als de zaken echt voorkomen.

Ook financieel kost het flink wat geld, al die rechtszaken. Zo zou van iedere dollar binnen het campagnefonds, dertig cent gaan naar juridische kosten. "Dat komt in totaal op meer dan 27 miljoen dollar", zegt De Vries. Wanneer de eerste zitting is moet nog duidelijk worden, de aanklager heeft 23 oktober voorgesteld en dat is ook goedgekeurd door de rechter, maar het lijkt erop dat Trump dat tegen wil werken.

Trump gearresteerd

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie