Politiek
WNL

Minister Dilan Yeşilgöz over georganiseerde misdaad: 'Italiaanse toestanden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Dilan Yeşilgöz over georganiseerde misdaad: 'Italiaanse toestanden'

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius maakt zich grote zorgen om de verharding van de georganiseerde criminaliteit in ons land. 'We bevinden ons helaas dichtbij Italiaanse toestanden', zei ze in Sven op 1 op NPO Radio 1.

We hebben als samenleving de verharding van de misdaad de afgelopen jaren op gruwelijke wijze moeten aanschouwen. Onder meer met de moorden op advocaat Derk Wiersum en misdaadjournalist Peter R. de Vries. 'Helaas, hoe pijnlijk ook, zullen we er rekening mee moeten houden dat steeds meer mensen beveiligd moeten worden', zucht de minister van Justitie.

'Het gaat om de hoeders van de rechtsstaat. Daar moeten we met elkaar zeer verontwaardigd en boos over blijven. Tegelijkertijd is het mijn werk om die dreiging weg te nemen en die mensen te helpen. De eerste plannen zijn gepresenteerd, maar er zal nog meer komen.'

Gradaties in ‘beveiligingspakketten’

Op de vraag of het denkbaar is dat er een moment komt dat we niet meer iedereen die dat nodig heeft kunnen beveiligen, antwoordt Yesilgöz: 'Dat zou heel pijnlijk zijn. Om die toestanden te voorkomen zou ik graag zien dat er variatie komt in de verschillende ‘pakketten’ beveiliging. Je hebt nu alleen een heel licht en een heel zwaar pakket. Daar zie ik graag wat stappen tussenin verschijnen.'

Mes in de privacy van criminelen?

Daarnaast wil de minister de informatie-uitwisseling tussen opsporingsinstanties en bestuurslagen zo veel mogelijk ruimte geven. 'Ik behoor niet tot de oude school dat privacy en veiligheid elkaars tegenpolen zijn. Wat mij betreft moet je hiernaar durven kijken, want anders beschermen onze wetten ook de criminelen, en dat kan niet de bedoeling zijn', besluit de VVD-bewindsvrouw.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie