Politiek
BNNVARA

Kaag: 200 miljoen voor Afghanistan

foto: RVD/Arenda Oomenfoto: RVD/Arenda Oomen
  1. Nieuwschevron right
  2. Kaag: 200 miljoen voor Afghanistan

De komende vier jaar wil Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, 200 miljoen euro uittrekken voor hulp aan Afghanistan. Dat vertelde zij in De Nieuws BV. Kaag doet die toezegging in het kader van de donorconferentie, voor het al jaren door oorlog verscheurde land, die plaatsvindt in Genève onder auspiciën van de Verenigde Naties.

Video niet beschikbaar

De hulp is als het aan Kaag ligt wel gekoppeld aan voorwaarden. "Corruptiebestrijding is daar een heel belangrijk onderdeel van, mensenrechten, en ook het gedrag van de Afghaanse autoriteiten zelf als het gaat om de eigen bevolking", aldus de minister.

Taliban

De rol van de Taliban in het land baart Kaag grote zorgen. De islamitische organisatie voert enerzijds vredesbesprekingen met de officiële regering in Kaboel, maar pleegt anderzijds nog altijd aanslagen in het land. De Taliban hebben intussen ook onderhandeld met de regering-Trump, over terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan. Bij die besprekingen was de officiële Afghaanse regering niet betrokken.

Toch is dat voor Kaag geen reden om hulpverlening stop te zetten. "We hebben hier zo lang in geïnvesteerd, en er zit een gekozen regering met een goed programma, we kunnen de bevolking daar niet in de steek laten." Volgens Kaag zijn andere EU-landen die betrokken zijn bij de hulpprogramma's dat met haar eens. Ze wijst erop dat Europa belang heeft bij stabilisering, ook om geen nieuw vluchtelingenprobleem te creëren.

Vrouwenrechten

De rechten van vrouwen en meisjes vormen een groot punt van zorg voor Kaag, die spreekt van een terugval, mede veroorzaakt door de "middeleeuwse opvattingen" van de Taliban. De besprekingen tussen de Afghaanse regering en de Taliban worden dan ook op de voet gevolgd in Den Haag en Brussel: "We eisen en verwachten een afname van de terreur, maar op dit moment zien we dat nog niet."

Zij wil desalniettemin niet spreken van een uitzichtloze situatie. "Uitzichtloos betekent dat je je inspanningen niet meer nuttig vindt. Het is hartstikke moeilijk, maar als we niets doen is het resultaat een totale verslechtering."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

D66

Behalve minister is Kaag ook lijsttrekker van D66 bij de komende verkiezingen. In het verkiezingsprogramma pleit de partij voor meer nadruk op en meer geld voor ontwikkelingssamenwerking. "Als ik als partijleider spreek, dan is in ieder geval 0.7% van het bruto nationaal product al een mooie start om veel effectiever aan ontwikkelingssamenwerking te doen."

Sigrid Kaag: 200 miljoen naar Afghanistan

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie