Politiek
AVROTROS

Geen zetelverlies voor onderhandelende partijen: 'Maar geduld is op'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen zetelverlies voor onderhandelende partijen: 'Maar geduld is op'

Ook al sleept de formatie zich al de hele zomer voort, in de zetels van de onderhandelende partijen is dat niet te zien. Die blijven gelijk in de nieuwste zetelpeiling van EenVandaag en Ipsos. De VVD blijft wel de enige partij die op winst staat vergeleken met de uitslag van verkiezingen.

De VVD staat deze maand op 39 zetels in de zetelpeiling, 5 meer dan bij de laatste verkiezingen. D66 komt deze maand uit op 21 zetels. Dat is vrijwel hetzelfde beeld als voor de zomer: de kiezers zijn dus niet weggegaan bij de partijen.

Video niet beschikbaar

Achterban VVD en CDA: niet met links

Vandaag maakten VVD en CDA definitief bekend dat zij niet willen formeren met het nieuwe linkse blok van PvdA en GroenLinks. Hun achterban is het daarmee eens, ziet Gijs Rademaker. "Dat is een belangrijke reden dat ze er een streep door hebben gezet. Slechts 6 procent van de VVD-kiezers en 10 procent van de CDA-kiezers steunt regeren met links. Het zou slecht vallen bij hun kiezers."

Toch raakt het geduld met de langdurige formatie wel op: "Bijna iedereen is ontevreden over het verloop van de formatie. Oók kiezers van de formerende partijen zelf, zijn er helemaal klaar mee. 'Als ik er op mijn werk zo lang over doe, was ik allang ontslagen', zegt iemand."

Minderheidskabinet nu favoriet

Nu de opties voor een meerderheidskabinet van tafel zijn, is een minderheidskabinet van VVD, D66 en CDA de enige mogelijkheid waarin de meeste kiezers zich kunnen vinden. "Een kleine meerderheid van alle deelnemers aan het onderzoek, 53 procent, vindt zo'n kabinet acceptabel."

"Dit is een heel stuk beter dan met die linkse rakkers", zegt een VVD-kiezer. "Bovendien doet het meer recht aan de verkiezingsuitslag, omdat links verloren heeft." Een CDA-stemmer bekijkt het vooral pragmatisch: "Er moet geregeerd worden, zo snel mogelijk. Deze optie is goed genoeg."

Gijs Rademaker en Joost Vullings over de zetelpeiling en de formatie

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie