Politiek

Nieuwslekken voor een persconferentie 'kinderachtig spelletje'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwslekken voor een persconferentie 'kinderachtig spelletje'

Nog voordat gisteren de persconferentie was geweest, lag het nieuws al op straat. Het lijkt de vaste gang van zaken in deze coronacrisis. "Het is deel van het voorlichtingsbeleid", zegt Correspondent-journalist Marc Chavannes in Spraakmakers. "Het wordt een beetje een kinderachtig spelletje."

Het kan worden gezien als een manier om de geesten rijp te maken. "17 miljoen Nederlanders als testpanel." Het Outbreak Managmentteam gebruikt het als systeem. "Het is een soort testen van de maatregelen. Wat dat betreft vind ik het goeiig, maar ook een beetje vermoeiend en doorzichtig."

Doortrapt?

In het Mediaforum vraagt journalist Gijs Groenteman zich hardop af of het daadwerkelijk zo doortrapt is. "Is dit gewoon een slimme marketingtruc? Wat willen ze? Is het niet gewoon onhandigheid, dat het per ongeluk is?"

Chavannes haalt een voorbeeld aan waarin alle kappers nog een maand dicht moeten blijven, terwijl ze al boos zijn. "Ontstaat er een opstand in de kapperswereld, dan kun je het op de persconferentie nog een beetje matigen en zeggen: het is een gerucht, dit heb ik nooit gezegd."

Als de reactie in het land meevalt, dan kan het besluit gewoon medegedeeld worden. "Alleen lijkt het mij vervelend als minister een persconferentie te geven, want er komt nul-komma-nul nieuws uit."

Beleid

Groenteman: "Ik denk altijd dat het toch veel dommiger en argelozer is, dat iemand zijn mond voorbijgepraat heeft. Dat iemand daar schik in heeft."

Chavannes gelooft daar niet in. Hij kent de NOS-verslaggever die deze keer het 'gelekte' nieuws bracht. "Hij is hartstikke goed, maar het kan niet dat hij na een jaar of wat al die geniale bronnen heeft. Het is gewoon beleid."

Ernstig is de werkwijze niet, zegt Chavannes, "maar wel doorzichtig."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie