Buitenland
NOS

Genisten landmacht maken terrein onveilig voor Russische troepen

foto: Koninklijke Landmachtfoto: Koninklijke Landmacht
  1. Nieuwschevron right
  2. Genisten landmacht maken terrein onveilig voor Russische troepen

De Genisten van de Koninklijke Landmacht worden door de oorlog in Oekraïne vaker ingezet aan de grenzen van de NAVO-staten. Maandag starten de Genisten met een grote oefening hier in Nederland. Jasper Kremers is commandant van het 101 Genie Bataljon. Bij Met het Oog op Morgen vertelt hij over het belang van de Genie voor defensie.

"Genisten bij defensie zorgen ervoor dat het terrein waarop militairen moeten opereren zo gunstig mogelijk zijn voor de eigen troepen", vertelt Kremers. "Je kan denken aan het aanleggen van wegen of herstellen van bruggen. Maar ook het verwijderen van explosieven. Daarnaast proberen we er ook voor te zorgen dat voor de vijand het terrein juist zo ongunstig mogelijk is."

Oorlog Oekraïne

Nederlandse genisten zijn op dit moment gestationeerd bij in Roemenië, aan de Oostflank van de NAVO-grens. "We zijn daar ter geruststelling van de lokale bevolking en om infrastructuur aan de leggen. Denk daarbij aan wegen, kampen, logistieke faciliteiten. De lokale militairen kunnen daar ook gebruik van maken om te oefenen", zegt Kremers.

Er worden aan de Oostgrens ook grotere oefeningen gehouden. Vooral in het ontoegankelijk maken van wegen en het herstellen van bruggen. "We proberen in deze oorlog ook met een professionele blik te kijken naar wat wij hiervan kunnen leren en hoe we ons kunnen voorbereiden op situaties waarbij we onszelf moeten verdedigen."

Ook zegt Kremers dat ze kijken naar wat er juist niet goed gaat. "We hebben uit berichten vernomen dat de Russen een aantal keer zonder succes geprobeerd hebben om rivieren over te steken. Wij kijken dan ook echt naar hoe onze eigen strategieën daarop kunnen worden aangepast."

OOG jasper kremers

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie