Politiek
EO

Grapperhaus onderzoekt lachgas-verbod

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Grapperhaus onderzoekt lachgas-verbod

Minister van justitie en veiligheid Ferd Grapperhaus onderzoekt of een verbod op lachgas mogelijk is. Dat liet hij weten in een aflevering van Tour de Tijs in Dit is de Dag op NPO Radio 1, waarin presentator Tijs van den Brink prominente politici interviewt op de racefiets. Eerder hebben diverse gemeentes ook gepleit voor het aan banden leggen van lachgas.

Tour de Tijs: Minister Ferdinand Grapperhaus

"Ik wil over een verbod zeker in gesprek," zegt Grapperhaus. "Je moet altijd zien of het mogelijk is en of het goede effecten heeft. Daar ben ik zeker mee bezig." Volgens Grapperhaus is er nog discussie over de gezondheidsrisico’s van lachgas op zichzelf. "De combinatie met alcohol is levensgevaarlijk. Ik zeg het maar eerlijk: hier moeten we iets mee. Jonge mensen hebben gewoon niet door hoe levensgevaarlijk de cocktail is van alcohol met lachgas en andere drugs."

Vuurwerkverbod

Volgens Grapperhaus is de combinatie van alcohol en middelengebruik met name problematisch tijdens de jaarwisseling. Afgelopen jaar pleitte de Nationale Politie voor een algeheel vuurwerkverbod, maar het kabinet wil daar vooralsnog niet aan. Volgens Grapperhaus is er wel langzaam een meerderheid aan het ontstaan. “We moeten goed zien hoe het in de samenleving ligt. Het was een traditie van Nederland. Ik vind wel dat we onze tradities in Nederland moeten kunnen voortzetten."

Het kabinet is vooralsnog alleen overeengekomen dat gemeentes zelf een vuurwerkverbod mogen instellen. Grapperhaus: "Ik sluit niet uit dat het verder gaat. We moeten af van die raddraaierij en die gevaarlijke toestanden."

CDA-leiderschap

In het interview laat Grapperhaus zich ook uit over de komende leiderschapsstrijd binnen het CDA. "We hebben een viertal hele goede kandidaten." Grapperhaus doelt dan op de huidige vicepremier Hugo de Jonge als ‘onze meest vooruitgeschoven post’, minister van financiën Wopke Hoekstra, staatssecretaris van economische zaken Mona Keijzer, en de huidige fractievoorzitter Pieter Heerma. Heerma heeft zelf aangegeven geen partijleider te willen worden, maar Grapperhaus zegt: "Ik vind hem wel een echte leider." Maar wie het uiteindelijk moet worden, dat wil Grapperhaus nog even aankijken.

En Grapperhaus zijn eigen toekomst? Leiderschapsambities heeft hij zelf niet. “Als men mij zou vragen om op de lijst te staan, dan zou ik dat doen. Als ik op een plek sta die bedoeld is voor de kandidaat-bewindslieden, bijvoorbeeld bij de eerste vijf, dan ga ik op de lijst. Daar draai ik niet om heen. Maar als ze tegen mij zeggen: we vinden jou een toffe peer, maar we denken aan plek 20… Dat vind ik geen goed rapportcijfer.”

Tour de Tijs

In de podcast Tour de Tijs is nog veel meer te horen over Grapperhaus’ blik op het vervolgen van de Nieuwsuur-bronnen uit de WODC-affaire (‘Ik kon niet anders’), de rechtszaak van Wilders (‘De getuige moet gewoon naar het huis voor de klokkenluiders gaan’) en het terughalen van IS-kinderen.

Ster advertentie
Ster advertentie