Politiek
WNL

DENK-fractievoorzitter van Baarle beschuldigt VVD van 'zondebokpolitiek'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. DENK-fractievoorzitter van Baarle beschuldigt VVD van 'zondebokpolitiek'

Zolang de VVD hun standpunt over onder meer een verbod voor dames met een hoofddoek bij de politie niet veranderd, ziet huidig fractievoorzitter in de Tweede Kamer van Denk Stephan van Baarle geen mogelijkheid om samen te werken in een coalitie. Dat zegt hij bij Sven op 1.

Van Baarle beschuldigt de VVD van 'zondebokpolitiek'. "Dat doet de VVD vaker", zegt hij. "We zien dat de PVV-corvee gespeeld wordt en dat de schuld afgeschoven wordt op mensen met een migratieachtergrond."

De fractievoorzitter hoopt bij de komende verkiezingen het stokje van DENK-leider Farid Azarkan officieel over te kunnen nemen. Van Baarle wil de strijd tegen onrechtvaardigheid bij de overheid en in de samenleving voortzetten en opvoeren. "Ik denk dat we dat ook moeten laten zien in voorstellen dat we die overheid rechtvaardiger maken en racisme en discriminatie gaan uitbannen."

Volgens van Baarle ligt de schuld van institutioneel racisme zowel bij de politiek als bij het ambtelijke bestuur zelf. "Ik wil niet in een land leven waarin mijn mede-Nederlanders op basis van zoveel wantrouwen worden bejegend door de overheid", zegt hij.

Toeslagenschandaal

De DENK-politicus verwijst onder meer naar het toeslagenschandaal waarop kabinet Rutte III was gevallen. "Het hele begin van die keiharde fraudejacht waaruit die discriminatie uit voortkomt is geboren uit de ministeriële commissie fraudebestrijding waar Rutte de aanvoerder van was", zegt van Baarle.

Hij pleit voor zwaardere gevolgen voor de betrokkenen. "We moeten maatregelen nemen om beroepsmatige discriminatie bij de overheid zwaarder te gaan bestraffen. Wat ons betreft wordt dat verdubbeld", zegt hij. "We moeten een aangifteplicht en meldplicht gaan invoeren bij de overheid als dat soort dingen gebeuren."

Van Baarle is van mening dat er nog altijd te zacht wordt omgegaan met de betrokken ambtenaren bij de toeslagenaffaire. "Wat mij betreft vlieg je er dan gewoon uit", zegt hij. "Ik krijg zo weinig antwoord van het kabinet op vragen of die mensen daar überhaupt gevolgen van hebben ondervonden. Die werken er wellicht nog."

De fractievoorzitter heeft nog wel vertrouwen, maar "het begint bij de overheid, want die moet het goede voorbeeld geven".

Stephan van Baarle (Fractievoorzitter DENK) over discriminatie en hun standpunten voor de verkiezingen (4 augustus 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie