Binnenland
KRO-NCRV

Afhandeling toeslagenaffaire moeizaam: 'Ontzettend frustrerend'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Afhandeling toeslagenaffaire moeizaam: 'Ontzettend frustrerend'

Slachtoffers van de toeslagenaffaire moeten lang wachten op duidelijkheid, blijkt uit onderzoek. We hebben daar dagelijks mee te maken en dat werkt ontzettend frustrerend", reageert Touria Khidous, die als advocate dertig ouders bijstaat, bij Spraakmakers.

De Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) werkt inefficiënt en traag. Ook heerst er een onveilige werksfeer, is het verloop van personeel enorm en wordt er gewerkt vanuit wantrouwen. Dat beeld komt naar voren in verslaggeving van NRC en Nieuwsuur.

Minimaal een jaar moeten mensen wachten, weet Khidous uit de praktijk. Ze vertelt over een cliënt die bezwaar had gemaakt tegen de uitkomst. Er waren namelijk drie jaar niet meegenomen in de berekening. "Dan wordt er gezegd: je moet het traject weer helemaal opnieuw in." Ze omschrijft de cliënte als 'een ontzettend sterke vrouw', maar ook iemand die is 'moegestreden'.

Soms gaat het wél goed

In bezwaar gaan doet ze praktisch bij ieder cliënt. "Wij maken op dit moment bijna in elk dossier bezwaar, want je krijgt een besluit zonder de onderliggende stukken. Dus hoe weet ik of iets wel of niet juist is berekend? En als je nu geen bezwaar maakt, kun je dat niet later alsnog doen."

Soms gaat het wél goed. "Ik heb ook bepaalde dossiers waar een zaakbehandelaar het helemaal goed oppakt. Vraag me niet hoe, maar dan krijg ik toch de stukken die ik nodig heb. Het verschilt enorm. Ook bij wie je in het bakje beland. Maar over het algemeen duurt het heel lang."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie