Politiek
WNL

Hubert Bruls: staatssecretaris moet nog wat sleutelen aan nieuwe asielwet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hubert Bruls: staatssecretaris moet nog wat sleutelen aan nieuwe asielwet

De staatssecretaris moet nog wat sleutelen aan de nieuwe asielwet. Dat zei Hubert Bruls, de voorzitter van Veiligheidsberaad, donderdag in het WNL-programma Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Dwang

Bruls zegt tevreden te zijn over de wet en vooral dat het element van "dwang" erin zit. Bruls vraagt zich wel af of de tijdperiodes, zoals die nu in de wet staan, echt nodig zijn. Tegelijkertijd geeft hij aan dat de voorzitters van het Veiligheidsberaad er "wel voor moeten zorgen dat die wet er 1 februari komt".

Bruls geeft ook aan dat de wet eigenlijk te laat is. "Je hebt ook niet op 2 februari dat er iets gebeurt. Het is een heel traject." Nu komt er op 1 februari een verdeelsleutel voor gemeenten en wordt er op 1 mei en 1 september gekeken naar hoeveel plekken een gemeente aanbiedt. Daarna kan er pas sprake zijn van dwang vanuit de staatssecretaris richting gemeenten. De voorzitter geeft aan dat hij wil kijken of de periode tussen die verschillende stappen in het plan van Van der Burg "niet iets korter kan".

Geld voor gemeenten

Onderdeel van de wet is ook dat gemeenten 2.500 euro per asielzoeker die ze extra opnemen ontvangen. Dit bedrag zal volgens Bruls niet doorslaggevend zijn. "Voor de meeste gemeenten zal het erom gaan: wil je meehelpen of wil je niet meehelpen? Maar het kan zeker bij de wat kleinere gemeenten net het verschil maken."

De voorzitter benadrukt dat het essentiële element de dwang in de wet is en niet de vergoeding. "De symboliek van het geheel moet niet onderschat worden", aldus Bruls.

COA

Bruls benadrukte ook nogmaals de cruciale rol van het Centraal Opvang Asielzoekers (COA). "Alleen deze wet gaat het niet oplossen. Alles staat of valt met wat het COA aankan." Het is volgens Bruls niet de bedoeling, ook niet van deze wet, dat de gemeenten nu permanent de asielopvang regelen. "Het COA moet de mensen leveren, de IND moet de zaken op orde krijgen. Dat vind ik nog wel open vragen op dit moment, of dat orde gaat komen." Bruls vreest dat als dat niet op orde is, men toch zal blijven praten over crisisopvang of noodopvang.

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie