Politiek
KRO-NCRV

'Deze verkiezingen gingen nooit over de inhoud, maar over poppetjes'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Deze verkiezingen gingen nooit over de inhoud, maar over poppetjes'

Met nog een week te gaan voor de verkiezingen, zijn alle ogen gericht op de peilingen. VVD, NSC en GroenLinks-PvdA vormen op dit moment de grote drie, maar veel kiezers zweven nog tussen deze en andere partijen. "Ik verwacht dat we weer strategische stemmen gaan zien", vertelt Peter Kanne, senior onderzoeker bij I&O Research, bij Spraakmakers.

Stand.nl: 'Zweeft u nog?'

'Geen vaste waarde meer'

Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat 25% van de kiezers zeker weet op wie ze gaan stemmen op 22 november. "Dat is een beetje meer dan de zwevers bij de vorige verkiezingen", aldus Kanne. Wat daar aan ten grondslag ligt: "Heel veel partijen komen en gaan, er zit geen vaste waarde meer aan."

Verrassing

Maar het is ook weer niet zo dat zwevers helemaal niet weten waarop ze gaan stemmen. "Ik verwacht dat we meer strategische stemmen gaan zien", aldus Kanne. Waar dat bij de vorige verkiezingen richting D66 en Sigrid Kaag ging, zou het nu richting GroenLinks-PvdA kunnen gaan. "Ik verwacht een kleine verrassing op links."

Meerdere kanten

De onderzoeker van I&O noemt debatten, stemhulp en peilingen als factoren waar zwevers hun stem op baseren. "Wat kan ik nog doen om mijn stem zo maximaal mogelijk in te zetten?" zou de hamvraag zijn voor zwevers. "Nu zitten de partijen weer heel dicht bij elkaar. Dat maakt dat mensen tot het einde toe twijfelen. Het kan meerdere kanten op", laat Kanne weten.

Poppetjes

"Dit is nooit een verkiezing geweest die over de inhoud ging, het is altijd over de poppetjes gegaan", merkt campagnestrateeg Mark Thiessen op. Hoewel het wel over de inhoud zou moeten gaan, zouden kiezers daar toch niet op stemmen. "Mensen stemmen vanuit wie ze aan de macht willen zien", aldus Thiessen. Filosoof Lammert Kamphuis neemt het juist op voor de zwevende kiezers: "Als je zweeft blijf je nieuwsgieriger, waardoor je je niet neerlegt."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie