Politiek
KRO-NCRV

Jesse Klaver: ‘Energietransitie gaat juist banen opleveren’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jesse Klaver: ‘Energietransitie gaat juist banen opleveren’

Met minder dan een week te gaan tot aan de verkiezingen staat het GroenLinks van Jesse Klaver plotseling in het middelpunt van de belangstelling. Het kabinet heeft de stemmen van GroenLinks straks hard nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. De invoering van de CO2-belasting, is het eerste wat hij heeft binnengehaald, zegt hij in het radioprogramma 1op1.

Video niet beschikbaar

Klaver denkt niet dat de invoering van de CO2-tax banen zal kosten. "Het hoeft geen banen te kosten, sterker nog, het gaat banen opleveren." Wel vindt hij de overheid een taak heeft bij omscholing, als banen verdwijnen, bijvoorbeeld bij het sluiten van de hemwegcentrale. "Er komt een sociaal fonds, een kolenfonds, zodat ze uiteindelijk ander werk kunnen vinden", zegt Klaver.

Daarmee reageert de voorman van GroenLinks op de waarschuwing van het bedrijfsleven in De Telegraaf. Hans de Boer (VNO-NCW) noemt de ommezwaai van het kabinet om een CO2-taks in te voeren "gevaarlijk en onverstandig".

Klaver maakt korte metten met de argumenten van het grote bedrijfsleven, dat het klimaatbeleid geld kost en bedrijven over de grens jaagt. “Dit is wat grote bedrijven altijd zeggen. "Als we de afschaffing dividendbelasting niet krijgen, dan gaan we weg. Ik zwicht niet voor dreigementen, maar luister wel naar argumenten. We gaan er samen uitkomen, daar ben ik van overtuigd."

Quote

'Al heb je alle economische groei in de wereld, als we ongezond zijn, dan heb je er helemaal niets aan'

Jesse Klaver

‘Klimaat geen splijtzwam samenleving’

Inmiddels is er een fikse strijd losgebarsten tussen het Forum van Baudet en het GroenLinks van Klaver, klimaatontkenners versus klimaatomarmers. Beide partijen vechten voor een positie als tweede partij van Nederland. Klaver bestrijdt dat klimaatmaatregelen zorgen voor een splijtzwam in de samenleving.

"Dit is geen splijtzwam en ook geen moderne vorm van religie. Ik zie dat mensen zich echt zorgen maken, wat betekent het voor mijn leven? Ik heb maar een doel, dat is klimaatverandering aanpakken en zekerheid geven voor de lange termijn."

Klimaatbeloftes waarmaken

GroenLinks wil de CO2-belasting en het verlagen van de energiebelasting binnenhalen. Een ‘klimaatformatie’, zoals hij eerder aankondigde en nog steeds wil, krijgt hij vooralsnog niet van de coalitiepartijen.

"Als de kiezer ons gaan steunen, dan zijn we nodig voor een meerderheid. We voeren geen oppositie tegen het kabinet, maar voor onze idealen. Een stem op Klaver is er een waarvan je zeker weet dat de klimaatbeloftes van Rutte waargemaakt gaan worden."

Jesse Klaver: ‘Energietransitie gaat juist banen opleveren’

Ster advertentie
Ster advertentie