Politiek
KRO-NCRV

VVD te voorbarig in besluit over kabinet met PVV? 'Dit is meer strategie dan inhoudelijke politiek'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD te voorbarig in besluit over kabinet met PVV? 'Dit is meer strategie dan inhoudelijke politiek'

Dilan Yeşilgöz heeft laten weten dat de VVD niet gaat regeren met de PVV, wat een hoop stof heeft doen opwaaien. De een vindt het een goede zet van de partij, de ander vindt het een onverstandige keuze. Frans Weisglas, oud-Kamerlid van de VVD, vindt dat de partij haar 'verantwoordelijkheid' niet neemt, vertelt hij bij Spraakmakers.

'Nogal slap'

"Ik ben tegenstander van samenwerken met PVV in een coalitie, omdat de PVV opvattingen heeft die haaks staan op de grondwet en de rechtsstaat", zegt Weisglas. En toch moet de VVD een poging doen, aldus de oud-voorzitter van de Tweede Kamer. "Wat ze nu doen, is nogal slap. Ik heb m’n buik vol van dat strategische." Weisglas vindt dat de VVD haar "verantwoordelijkheid" niet neemt. "Dit is meer strategie dan inhoudelijke politiek."

Enige keuze

"Ik denk dat het de partij ten goede komt", vertelt VVD-lid Mario Meijer. De VVD heeft volgens hem "lang genoeg" geregeerd en dat schade dan onvermijdelijk is. "Het is inhoudelijk een heel verstandig besluit", vindt Jeroen Diepemaat, VVD-wethouder in Enschede. "We weten al lang hoe de PVV in elkaar zit, dat staat haaks op waar de VVD voor staat. Daar kan je niet zomaar overheen stappen. Inhoudelijk is dit het enige juiste om te doen."

Kiezersbedrog

"Ik ben het spelletje wel zat. We worden als kiezers in de maling genomen", zegt beller Frank van der Valk. Daar is beller Door Roemeling het mee eens: "Het is kiezersbedrog als ze niet hun best doen om in het kabinet te gaan." Beller Peter neemt het een stap verder: "Deze onbegrijpelijke move lijdt maar tot een conclusie: Yeşilgöz moet aftreden."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie