Politiek
EO

'De PVV niet uitsluiten was een grote inschattingsfout van de VVD'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'De PVV niet uitsluiten was een grote inschattingsfout van de VVD'

Het campagneteam van de VVD en lijsttrekker Dilan Yesilgöz hebben de verkiezingen mede verloren omdat ze de deur openzette naar de PVV. Dat zegt voormalig VVD-campagnestrateeg in de podcast De Spindoctors. "Je weet van te voren dat mensen dan gaan twijfelen en Geert Wilders heeft die kans verzilverd."

Luisteren: Hoe de campagne van de VVD mislukte - De Spindoctors - De Spindoctors

Mens denkt dat veel voormalige VVD-stemmers nu PVV hebben gestemd, juist omdat de VVD de partij van Wilders niet langer uitsloot. Wilders zette op zijn beurt zijn radicaalste ideeën in de ijskast, waardoor hij nog aantrekkelijker werd. "Het was vooral een strategie voor na de verkiezingen. Dan zouden ze tegen Timmermans kunnen zeggen: 'of u geeft ons alles wat wij willen, of we gaan met de PVV samenwerken'. Ze hadden er alleen geen rekening mee gehouden dat de PVV zó groot zou worden", denkt Mens.

Julia Wouters, voormalig PvdA-strateeg, denkt ook dat de VVD een inschattingsfout heeft gemaakt op dit punt. De partij liet het kabinet vallen op het onderwerp migratie, en dacht dat ze daar de meeste stemmen op konden halen. "Ze hebben dat écht onderschat", denkt ze.

Mens denkt dat de VVD nu wel móét samenwerken met de PVV: "Als jij het kabinet laat vallen omdat je het migratiebeleid niet streng genoeg vindt en er wint nu een partij die het met jou eens is en het veel strenger wil aanpakken, hoe geloofwaardig is het dan dat je nu niet meedoet? De VVD zit vast."

Passieloos

In de podcast wordt ook teruggeblikt op de campagnes van andere partijen. De tweede partij bij de verkiezingen, GroenLinks-PvdA, heeft het ook niet goed gedaan, vinden De Spindoctors. Mens noemt de campagne van Frans Timmermans 'passieloos' en ook Wouters is niet tevreden. "Omdat er van te voren veel kritiek was dat Timmermans zijn emoties soms niet onder controle heeft, hebben ze bedacht om te laten zien dat hij totaal gelijkmatig kon zijn. Maar je moet gewoon jezelf zijn, met je plussen en je minnen", vindt ze.

Gerelateerde podcast

De Spindoctors

De Spindoctors

Ster advertentie
Ster advertentie