Podcast

Landal Greenparks-directeur maakt andere werkkeuzes sinds ziekte: 'Wat ik nu doe, heb je geen kanker voor nodig!'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Landal Greenparks-directeur maakt andere werkkeuzes sinds ziekte: 'Wat ik nu doe, heb je geen kanker voor nodig!'

Jeroen Mol is operationeel directeur van Landal Greenparks en staat aan het hoofd van 100 vakantieparken in negen verschillende landen. Lange werkweken, veel reizen en een bomvolle agenda waren voor hem de gewoonste zaak van de wereld. Totdat die agenda van de ene op de andere dag compleet werd schoongeveegd, want vijf jaar geleden kreeg hij de diagnose darmkanker. “Het gaat nu hartstikke goed en ik ben genezen, maar ik heb wel besloten mijn werk anders in te richten. En dat zouden meer mensen moeten doen!”, vertelt hij in de podcast Goed Werk.

Goed Werk met Jeroen Mol - Geld of je leven

Jeroen Mol is ruim vier maanden uit de running geweest door zijn ziekte en gebruikte deze periode om te herstellen. “Werk doet er dan echt niet toe, ik had zo’n dreun gehad. Maar naarmate de weken vorderden, vroeg ik me toch af wanneer en hoe ik mijn werk weer ging oppakken.”

Honderd procent

Zijn ervaring met de arbodienst noemt hij ‘waardeloos’, maar los daarvan vindt hij dat hun benadering zou moeten veranderen. “Het gaat constant over fulltime en terug naar honderd procent. Maar stel je voor dat ik hele lange dagen maak, en elke dag vier slechte besluiten neem. Dan zit ik op honderd procent, is iedereen blij, worden alle lijstjes afgevinkt, maar het bedrijf is er niet bij gebaat."

Jeroen Mol kwam later tot het besef dat een percentage dus niet zoveel zegt. Volgens hem moet het gesprek gaan over wat je wel kunt en waar je wat kan bijdragen, zodat je uiteindelijk weer terugkomt. “En of dat nou in je huidige baan is, of een andere baan, of misschien een totale carrièreswitch, dat maakt niet uit.”

foto: EO

Jeroen Mol aan tafel bij Margje Fikse en Japke-d. Bouma

Heilige overtuiging

Daarnaast is Jeroen op een andere manier leiding gaan geven aan zijn team. “We vergaderen alleen als het echt nodig is, en ik delegeer ook meer. Vroeger wilde ik alles zelf oplossen, maar dat is verleden tijd. En ik mail nog maar eens in de twee weken.” Daarnaast geeft de operationeel directeur aan dat hij meer vaart op zijn buikgevoel, en hij ook meer kwetsbaarheid toont.

Deze veranderingen moeten uit jezelf komen en daarin moet je zelf de leiding nemen, dat is Jeroens heilige overtuiging. “Alles wat ik heb gedaan en wat ik nu doe, daar heb je geen kanker voor nodig. Daar hoef je niet ziek voor geweest te zijn. Je moet het gewoon doen.”

Goed Werk is een wekelijkse podcast van de EO en het Nederlands Dagblad over zin hebben in je werk. Margje Fikse en haar vaste tafeldame, ‘kantooramazone’ Japke-D. Bouma praten met uiteenlopende gasten.

Ster advertentie
Ster advertentie