Podcast

Hanna Verboom verkoos een betekenisvol leven boven sterrenstatus

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hanna Verboom verkoos een betekenisvol leven boven sterrenstatus

Actrice en presentatrice Hanna Verboom werd een BN'er door haar rollen in Snowfever, Feuten en Deuce Bigalow en door het presenteren van Top of the Pops bij BNN, maar ze wilde meer positieve impact hebben op de wereld. Ze besloot sociaal ondernemer te worden, net als haar ouders. "Ik besloot alleen nog maar dingen te doen die uit mijn tenen komen", vertelt ze in de podcast Goed Werk.

Meteen luisteren: Goed Werk met Hanna Verboom - Geld of je leven

"Ik vond het acteren heel erg leuk", vertelt Verboom. "Maar ik kwam erachter dat voor mij meer dingen belangrijk zijn. Dat ik m’n werk leuk vind is er één, maar ik vind het ook belangrijk dat ik iets doe waar ik in geloof. Impact is ook belangrijk. Dat je bepaalde maatschappelijke thema’s aankaart. Dat miste ik heel erg."

Vader en moeder Verboom waren actief voor goede doelen in Kenia, Oeganda en Soedan. Nadat een Keniaanse vrouw die Hanna goed kende overleed, richtte ze een stichting op om de dochter van deze vrouw te helpen. Dit leidde tot meer projecten en uiteindelijk tot het streamingplatform Cinetree, waarmee ze probeert de wereld een beetje beter te maken.

foto: EO

Hanna Verboom in de studio met Margje Fikse

Bipolair

Onlangs maakte Verboom voor Cinetree een persoonlijke documentaire over haar bipolaire stoornis. Zelf noemt ze dit geen stoornis, maar een 'variatie', omdat zoveel mensen ermee te maken hebben. Zo’n zeventien jaar geleden begon dit met een psychose, na een "krankzinnige tijd", waarin ze onder andere werkte in Zuid-Oost-Azië en promo moest maken voor Deuce Bigalow. In Amerika werd de bipolariteit niet ontdekt, maar na een tweede psychose in Nederland wel.

Ze strijdt voor minder stigmatisering. "De reden dat de wachtlijsten zo lang zijn, dat jongeren met zelfmoordneigingen acht maanden moeten wachten op een gesprek, heeft er alles mee te maken dat is zo’n stigma op ligt. Mensen durven er niet met elkaar over te praten, dus dan maar met een professional."

Goed Werk is een wekelijkse podcast van de EO en het Nederlands Dagblad over zin hebben in je werk. Margje Fikse en haar vaste tafeldame, ‘kantooramazone’ Japke-D. Bouma praten met uiteenlopende gasten.

Ster advertentie
Ster advertentie