Podcast
EO

De formatie is nog altijd niet écht begonnen: 'dit is nog voorspel'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De formatie is nog altijd niet écht begonnen: 'dit is nog voorspel'

De verkiezingen zijn meer dan twee maanden geleden en er is nog altijd geen kabinet. Sterker nog, de formatie is nog eens echt begonnen. Dat zeggen voormalig spindoctors Jack de Vries (CDA) en Julia Wouters (PvdA) in de podcast De Spindoctors.

#25 - Het is allemaal nog voorspel - De Spindoctors

Informateur Mariëtte Hamer praat nog met alle partijen in verschillende cohorten. Uit één van de cohorten, die met de partijen VVD, D66, CDA, PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie zou een coalitie moeten komen. Dit zal vertrouwelijk gaan, denkt Julia Wouters: "Dat hele idee dat je dit soort gesprekken kunt hebben in de openbaarheid, in transparantie, dat is onzin. Als je inhoudelijk aan elkaar gaat snuffelen, moet dat in vertrouwelijkheid gebeuren. Niemand wil in het openbaar zeggen wat ze eventueel weg willen geven", denkt zij.

Hoe ze met elkaar aan tafel zitten, zegt wat, vertelt Jack de Vries. "Wopke Hoekstra kwam binnen met Lilian Marijnissen, die hebben blijkbaar samen koffie gedronken. Ploumen kwam binnen met Klaver, die houden elkaar dus nog steeds vast. Rutte en Kaag waren druk in overleg. Gert-Jan Segers zat er een beetje in z'n eentje bij. Misschien geeft het een inkijkje in hoe de verhoudingen zijn..." speculeert hij. "Vroeger ging je in de klas ook zitten naast wie je leuk vond, het zijn allemaal mensen."

foto: ANP

Het formatiegesprek met de zeven partijen

Voorspel

De gesprekken die nu gevoerd worden zijn nog niet heel inhoudelijk, denkt Julia Wouters. "Traditioneel heeft een trouwjurk heel veel knoopjes. Vroeger gebeurde het op de huwelijksnacht en dan moest die bruidegom al die knoopjes open te doen en dat was dan voorspel. En dit is dus ook voorspel." Ze noemt het een ritueel, deze fase. "Daarna duikt men met elkaar het bed in."

In de volgende fase, als eenmaal duidelijk is welke partijen gaan samenwerken, kan het nog wel even duren voordat ze eruit zijn, denkt ze. Ze herinnert zich de formatie van 2017, van het kabinet dat nu demissionair is. "Toen zijn ze wel gekomen tot wie er met wie ging samenwerken, maar toen hebben ze nog maanden om tafel gezeten", vertelt ze.

Het zal dus nog wel even duren. Gelukkig praten Jack en Julia ons komende tijd elke donderdag bij in De Spindoctors. Luister hem via de site van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie