Podcast

'Het voorspellen van de Britse verkiezingen is een grote uitdaging'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het voorspellen van de Britse verkiezingen is een grote uitdaging'

[EO - RAD1] De Britse premier Boris Johnson heeft de campagne afgetrapt voor de komende verkiezingen. De aankomende zes weken staan in het teken van het overtuigen van de Britse bevolking. Maar hoe zien de peilingen eruit? En is het nu al mogelijk een voorspelling te doen? Daar hebben correspondent Tim de Wit en historicus Arend Jan Boekestijn het dit keer over in de nieuwste aflevering van Brexit: de Podcast.

Iemand die hier alles over weet, is opiniepeiler Keiran Pedley die voor Ipsos Mori werkt. Maar het is niet altijd even makkelijk om een voorspelling te doen, zo vertelt Tim de Wit. "In Groot-Brittannië heb je meer dan 600 kiesdistricten en elk heeft een eigen verkiezing. De winnaar neemt de zetel en alle andere stemmen zijn eigenlijk verloren. Je kunt dus nooit voorspellen wat er gaat gebeuren."

{podcast audio="121792" caption="#10 - Het grote moddergooien is begonnen" }

Gat dichten

Op dit moment gaan de Conservatieven aan de leiding met 41 procent tegenover 24 procent voor Labour. "Jeremy Corbyn, de leider van Labour, is nogal onpopulair. Driekwart van de Britse bevolking is ontevreden over hem, en dat is de slechtste rating voor een oppositieleider sinds Margaret Thatcher", aldus opiniepeiler Keiran Pedley.

Maar dit hoeft nog niets te zeggen, aangezien dit ook het geval was bij de verkiezingen in 2017. Toen groeide Labour meer en meer, en nam de populariteit van de Conservatieven af. "Aan de kant van Labour zullen ze zeggen dat ze eerder terug zijn gekomen en ze dat nu weer gaan doen", vertelt Pedley. "Mijn gevoel is ook wel dat het gat gedicht zal worden, omdat het nu nog zo groot is."

Rampzalig

Nu kan alleen alles wel zo weer veranderen. Zo sprak Jacob Rees-Mogg, Brits politicus voor de Conservatieven, zich uit over de grote brand in de Grenfell Tower in Londen in 2017 waar 72 mensen om het leven kwamen. Tim de Wit legt uit hoe ongelukkig zijn uitspraak daarover was. "Hij zei: als die mensen zelf hadden nagedacht en niet naar de brandweer hadden geluisterd, waren ze die toren uitgegaan en hadden ze hun eigen leven kunnen redden."

Voor veel mensen in Groot-Brittannië, is dit een bevestiging voor hun beeld over de Conservatieven, vertelt Tim de Wit. "Zij zeggen in hun ivoren torens wat we verkeerd doen en ze vinden zichzelf beter dan wij." Arend Jan Boekestijn begreep ook niks van de uitspraak van Jacob Rees-Mogg. "Hij zag zelf ook in dat het rampzalig was wat hij deed en hij bood direct excuses aan."

Het kan dus nog alle kanten op de aankomende campagneperiode. Opiniepeiler Keiran Pedley vindt het daarom ook lastig een uiteindelijke voorspelling te doen. "De polls zeggen in ieder geval dat de Conservatieven de grootse partij zullen zijn, met een kleine Conservatieve meerderheid."

Ster advertentie
Ster advertentie