Podcast
NOS

Podcast De Dag: Mahmoud Abbas, 'schoothond van Israël'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Mahmoud Abbas, 'schoothond van Israël'

De president van de Palestijnse Autoriteit wordt door het Westen gezien als enige gesprekspartner die de stem van de Palestijnen kan vertegenwoordigen. Maar door de Palestijnen wordt hij verafschuwd. Wie is hij?

#1455 - Mahmoud Abbas, 'schoothond van Israël' - De Dag

Hij is 87 jaar, een autocratische leider die politieke tegenstanders laat oppakken en executeren en hij wordt grondig gehaat door de Palestijnse bevolking. Toch is Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit, voor het westen het enige aanspreekpunt in de zoektocht naar een oplossing uit de oorlog. Hamas heeft zich definitief gediskwalificeerd als gesprekspartner en dus zou de Palestijnse Autoriteit, die nu aan de macht is in de Westelijke Jordaanoever, na de oorlog ook in Gaza en uiteindelijk in een eigen Palestijnse staat in het centrum van de macht moeten komen te staan, zei de Amerikaanse minister Blinken deze week toen hij op bezoek was bij Abbas.

Maar probleem is dus wel dat de president wordt uitgespuugd door zijn eigen bevolking. Hij ziet nu kans om zijn naam te zuiveren en zijn politieke erfenis te redden, zegt journalist Tineke Bennema in deze podcast. Zij woonde jarenlang in de bezette Palestijnse gebieden, maakte Abbas persoonlijk mee en schetst een profiel van deze man - die door de palestijnen de schoothond van Israël wordt genoemd.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie