Naar homepage
Podcast

Diederik Gommers in Virusfeiten: Instagram verwijderde mijn coronavideo

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Gommers in Virusfeiten: Instagram verwijderde mijn coronavideo

[EO] Het was even schrikken voor Diederik Gommers: een goedbedoeld filmpje om aan jongeren het coronavirus uit te leggen, werd na klachten van Instagram verwijderd. Maakten hij en Marion Koopmans zich schuldig aan het verspreiden van 'fake news'? In de podcast Virusfeiten vraagt Tijs van den Brink hoe het zat.

#2 - Robotjes bewijzen: mondkapjes werken

Het filmpje werd gemaakt door wetenschappers in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hierin wordt gezegd dat je mogelijk "in kleine ruimtes met weinig ventilatie" virusdeeltjes kunt inademen, waarbij drie mensen in de sauna in beeld zijn.

Sauna

Gommers denkt dat die sauna de reden is voor de verwijdering, vertelt hij: "Ik kreeg een lange mail van de organisatie van de saunabranche. Zij zeggen dat het in de sauna 70 graden is en daarin kan het virus niet overleven. We hebben elkaar gesproken en hebben afgesproken dat ik in de aankondiging van het filmpje een regel zou schrijven dat het virus in de sauna niet langer dan een minuut kan overleven als hij echt 70 graden is."

Dit zinnetje stond er op Instagram niet bij. "Ik weet niet of dit de reden is van de verwijdering. Het is vrij lastig om bij Instagram te vragen wat er aan de hand is..." vertelt de intensivist.

Poppen met mondkapjes

In Virusfeiten worden ook mondkapjes besproken. Maandenlang discussieerden we in Nederland of deze nut hebben, totdat ze ineens in het straatbeeld verschenen. Gommers begint zich, door de gunstige coronacijfers, zo langzamerhand af te vragen of ze inderdaad geholpen hebben. Marion Koopmans denkt wel dat het uitmaakt, mondkapjes dragen, maar dat andere maatregelen zoals het sluiten van de horeca, minstens net zo belangrijk zijn: "Minder mensen bij elkaar, minder grote groepen." Deze combinatie van maatregelen noemt ze het 'Zwitserse kaasmodel'.

Koopmans vertelt over een publicatie van de Japanse wetenschapper Yoshihiro Kawaoka, die een soort poppen maakte om mondkapjes op te testen. "De pop ademt uit door een motortje en met een soort vernevelaar worden daar virusdeeltjes bij gedaan. De andere pop ademt in. De ene keer doet hij bij één een mondkapje, dan weer bij de ander. Dan weer een medisch mondmasker. Of met ducttape, allemaal experimenten."

Het onderzoek bevestigt wat de meeste wetenschappers al weten, vertelt Koopmans: "als degene die het virus uitblaast een mondmasker opzet, heeft dat meer effect dan bij de ontvanger. En afstand houden heeft nog meer effect."

Virusfeiten

In Virusfeiten praat Tijs van den Brink wekelijks met OMT-leden Diederik Gommers en Marion Koopmans over het coronavirus. De podcast is te beluisteren op de website van Radio 1, via de app, maar ook via platforms als Apple podcasts en Spotify.

Ster advertentie
Ster advertentie