Podcast

Rust vinden in ranzigheid: Video’s van puisten die worden uitgeknepen nog altijd populair

foto: Screenshot YouTube Dr. Pimple Popperfoto: Screenshot YouTube Dr. Pimple Popper
  1. Nieuwschevron right
  2. Rust vinden in ranzigheid: Video’s van puisten die worden uitgeknepen nog altijd populair

Je zou denken dat het menselijke brein puisten en cysten bestempelt als vies of ranzig. Maar niet iedereen deelt die gedachte. Op het internet circuleren ontelbaar veel filmpjes van immense puisten die worden uitgeknepen onder het mom van entertainment. Een voor sommigen onnavolgbare trend, anderen zweren er juist bij. Puisten uitknijpen: genieten of walgen?

De populariteit van de 'uitknijpvideo’s' is de laatste jaren ontzettend gegroeid, mede door de Amerikaanse 'Dr. Pimple Popper' Sandra Lee. De Amerikaanse dermatoloog uit Beverly Hills begon in 2010 met het posten van video’s waarin ze de puisten uitkneep van haar patiënten. In ruil voor die beelden bood ze haar patiënten korting of een gratis behandeling aan. Haar YouTube-kanaal heeft ondertussen bijna 7 miljoen abonnees.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=sfG3POhj0q4" start="false"}

'Lekker gevoel'

De video’s waarin de puisten worden uitgeknepen zorgen volgens liefhebber en kijker Noa voor een euforisch gevoel. "Iedere puist is anders en als er zoveel pus uitkomt denk ik 'Ah, lekker!'", vertelt ze in de nieuwste podcast-aflevering van Alicante. Dat gevoel beaamt dermatoloog Menno Gaastra: "Als zo'n puist pijn doet voel je de spanning oplopen en is er vervolgens niks lekkerder dan 'm uitknijpen, mits verantwoord en veilig natuurlijk."

#10 - Dus je bent fan van puistenvideo's: ‘Ik ervaar pure euforie als ik een massieve puist uitgedrukt zie worden' (S02) - Alledaagse Vragen

Voorlichting in plaats van sensatie

Gaastra geeft aan dat de video’s inderdaad veel bekeken worden, maar dat sensatie soms de boventoon voert ten opzichte van voorlichting. "In de video’s zie je dat het gaat om het shockeren, waardoor goede voorlichting vergeten wordt." Het is volgens hem van belang dat je verantwoord met een puist omgaat om littekens en verdere ontstekingen te voorkomen. "Wat je het beste kunt doen is de puist met een warm washandje nat maken om de huid te verzachten. Vervolgens pak je een gesteriliseerde naald en prik je voorzichtig in de puist, waarna je langzaam gaat masseren. De pus loopt er dan op een veilige manier uit en zo verklein je de kans op ellende."

In de nieuwe podcast van Alicante ondervindt de redactie zelf hoe het is om naar de video's te kijken. Niet iedereen is namelijk fan. Daarnaast gaan de redacteuren op zoek naar een antwoord op de vraag waarom sommige kijkers ervan genieten en andere er juist van walgen. Spoiler: het antwoord zegt meer over ons dan je zou denken.

Bron: YouTube Dr. Pimpel Popper

Benieuwd geworden? Luister dan nu naar de nieuwe Alicante podcast op je favoriete podcast-app of Spotify!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie