Podcast

Podcast De Dag: het flinterdunne Europagevoel van Polen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: het flinterdunne Europagevoel van Polen

De Poolse regering neemt steeds meer afstand van Brussel. Tegelijk wil ruim 85% van de Polen bij de EU blijven. Hoe diep gaat het Poolse pro-Europa gevoel? "Er is veel breder steun voor de EU dan voor democratie."

#945 - Het flinterdunne Europagevoel van Polen

In Polen gingen dit weekend tienduizenden mensen de straat op om loyaliteit te tonen met Europese Unie en om afstand te nemen van de Poolse regering die op ramkoers ligt met Brussel. Het was een hoge opkomst en ook een overgrote meerderheid van de Polen wil in de EU blijven. Toch valt het woord Pol-exit steeds vaker: een vertrek van Polen uit de Europese Unie. Want de vraag is hoe diep het pro-Europa gevoel eigenlijk gaat. Willen Polen ook de democratische processen omarmen die bij een lidmaatschap horen en wat blijft er over van de loyaliteit als de financiƫle steun uit Brussel afneemt?

Niet veel, zegt de Pools-Nederlandse Malgorzata Bos-Karczewska in podcast De Dag. Ze is hoofdredacteur van een nieuwssite voor Polen in Nederland, Polonia.nl, en maakt zich zorgen om wat volgens haar een dun EU-sentiment is. "Er is veel breder steun voor de EU dan voor democratie."

EU-correspondent Kysia Hekster is in Polen om het Europese sentiment van de Polen ook buiten de steden wat nader te beluisteren. En ze legt uit voor welke dilemma's het de Europese Commissie stelt.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie