Podcast

Mijn Oma de Soldaat: De Kleine Johannes

foto: Jorien Wallastfoto: Jorien Wallast
  1. Nieuwschevron right
  2. Mijn Oma de Soldaat: De Kleine Johannes

Ruim 200.000 Nederlandse militairen trekken eind jaren veertig ten strijde om Nederlands-Indië te behouden voor het moederland. Het is hard werken en het is gevaarlijk, maar er is ook ruimte voor vertier. Er wordt gedanst, gedronken en lief gehad. De leden van de vrouwenkorpsen zijn bijzonder populair bij de Nederlandse troepen. Oma Mies en haar collega’s worden vrijwel elke dag mee uit genomen door - veelal getrouwde - officieren. Dat levert in Nederland zorgen op over losbandig gedrag bij de vrouwenkorpsen. Zullen de meisjes wel netjes trouwen met hun soldatenvrijers? En wat als ze buiten het huwelijk zwanger raken?

#4 - De Kleine Johannes

In aflevering 4 van de podcast Mijn oma de soldaat wordt het drukke sociale leven van de VK vrouwen in Indonesië belicht. Oma Mies vertelt hoe ze haar hart verloor aan een piepjonge landmacht luitenant. Jorien vindt een briefwisseling tussen oma Mies en Johannes terug, waaruit blijkt hoe bepalend deze 'Indische' liefdesgeschiedenis voor de verdere levensloop van oma Mies is geweest.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie