Podcast

Mijn Oma de Soldaat: De meisjes gaan naar Indië

  1. Nieuwschevron right
  2. Mijn Oma de Soldaat: De meisjes gaan naar Indië

Landen zoals Engeland en de VS experimenteren al in de Eerste Wereldoorlog met vrouwelijke militairen. Nederland is relatief laat met het inzetten van vrouwelijk militair personeel: het vrouwenkorps van het KNIL is opgericht in 1944. In Nederland zit men er niet echt op te wachten om vrouwen dienst te laten nemen in het leger, maar de nood is aan de man. In de Japanse interneringskampen zitten grote groepen Nederlanders gevangen onder erbarmelijke omstandigheden. Er is een groot tekort aan kundig personeel. Vrouwen mogen daarom met het vrouwenkorps KNIL naar Indië, om te helpen bij de bevrijding.

#2 - De meisjes gaan naar Indië - Mijn Oma de Soldaat

Het blijkt nog niet eenvoudig om voldoende vrouwen te rekruteren. De vrouwen die zich aanmelden, komen middenin de volgende oorlogssituatie terecht: slechts 2 dagen na de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945, roept Soekarno de onafhankelijke republiek Indonesië uit. Toch is er een groep vrouwen zoals oma Mies, die willens en wetens alles achterlaat om naar Indië te gaan. Weten ze wel waar ze aan beginnen?

In aflevering 2 van de podcast Mijn oma de Soldaat vindt kleindochter Jorien in het archief van oma Mies tal van sporen van het Vrouwenkorps. Deze leiden tot bijzondere ontmoetingen met mensen die nieuwe stukjes van de puzzel aanreiken. Jorien komt in contact met de auteur van een van de zeldzame boeken over het VK KNIL. En er is een vondst op een zolderkamer die de zoektocht naar het Vergeten Vrouwenkorps in een stroomversnelling brengt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie