Cultuur & Media
NOS

'Zodra mijn moeder van de boot uit Indië kwam, wilde ze Nederlands zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zodra mijn moeder van de boot uit Indië kwam, wilde ze Nederlands zijn'

Voor de nieuwe theatervoorstelling De Eeuw Van Mijn Moeder onderzocht regisseur Eric de Vroedt een thema wat hem nauw aan het hart lag: zijn moeders verleden in Nederlands-Indië. Achterom kijken deed ze in Nederland nauwelijks nog. 'Het Indisch zwijgen' noemt hij het in Met het Oog op Morgen.

"Over wat er in de koloniën gebeurd is, de Japanse bezetting, daarna in de Bersiap-tijd tijdens de onafhankelijkheidsstrijd: dat zijn natuurlijk vreselijke verhalen", vertelt de regisseur. "Maar bij komst in Nederland was voor die verhalen geen ruimte."

De laatste jaren komen steeds meer verhalen boven. Bijvoorbeeld in De Oost, maar ook in de voorstelling die De Vroedt maakt. "Op het eind van haar leven heb ik haar er wel naar gevraagd. Zij had daar gewoon geen toegang meer toe. Op het moment vanaf de boot naar nederland heeft ze besloten: dat land, daar ga ik de gebruiken van overnemen."

Bedreigd

Wel weet hij kleine stukken boven te halen bij zijn moeder, vooral van de dingen die zijn oma mee heeft gemaakt. "Zij is een soort van bedreigd geweest door Indonesische jongeren met speren die streden voor onafhankelijkheid. Mijn moeder heeft daar nooit naar doorgevraagd. Omdat het te pijnlijk en te zwaar was."

En zelf had De Vroedt tot vlak voor haar overlijden ook nooit bij zijn moeder doorgevraagd. "In het toneelstuk laat ik eigenlijk het gesprek plaatsvinden wat ik in het echt niet durfde te voeren. Al had mijn moeder nog tien jaar geleefd."

De Eeuw van Mijn Moeder is te bekijken in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag of op NPO Start.

Theaterregisseur Eric de Vroedt over het Indische verleden van zijn moeder

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie