Podcast

Mijn Oma de Soldaat: Lief en Leed op Laan Holle

foto: Jorien Wallastfoto: Jorien Wallast
  1. Nieuwschevron right
  2. Mijn Oma de Soldaat: Lief en Leed op Laan Holle

In oktober 1945 zetten de eerste vrouwelijke KNIL soldaten voet aan wal in de Oost. Maar wat doen de KNIL vrouwen daar precies? Het bestaan van het Vrouwenkorps is in te delen in twee periodes. In de jaren van 1944 tot en met 1946 gaan de vrouwen naar Nederlands Indië om te helpen met de wederopbouw en het land voor te bereiden op de terugkeer onder Nederlands bewind. De vrouwen worden ingezet in de verpleging en als welfare officers in de Japanse interneringskampen. De eerste groep VK vrouwen komt echter middenin de Bersiap terecht, een gewelddadige periode waarin anti-koloniale strijders het gemunt hebben op alles wat met het koloniale bewind te maken heeft. Het is chaos in de Oost, de vrouwen van het KNIL moeten zich zien te redden met improvisatie en een flinke dosis geluk.

#3 - Lief en Leed op Laan Holle - Mijn Oma de Soldaat

In de tweede periode, vanaf 1947 tot aan de opheffing in 1950, is het vrouwenkorps geprofessionaliseerd en onderdeel van de oorlogsmachinerie die Nederland heeft opgezet om Indië als kolonie te behouden. De dekolonisatieoorlog tussen Nederland en Indonesië is in volle gang, maar ook de onderhandelingen over onafhankelijkheid van het land gaan door. Nederland heeft na de politionele acties Java grotendeels weer in handen. Lopen vrouwelijke militairen net als hun mannelijke collega’s bij de gevechtseenheden gevaar, of zitten zij veilig verstopt achter hun typemachines?

In aflevering 3 van de podcast “Mijn oma de soldaat” vertelt oud VK kapitein Smit over de eerste, chaotische jaren van het VK KNIL. Oma Mies schetst een beeld van het dagelijks leven op het Basiscommando Batavia in de laatste jaren van het VK KNIL. Jorien gaat naar het depot van museum Bronbeek in Arnhem, op zoek naar antwoorden op de vele vragen die haar zoektocht naar het Vergeten Vrouwenkorps oproept.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie