Podcast

Ex-vluchteling Besan: 'Ik ben Nederland dankbaar en wil iets teruggeven'

foto: Besan Zarzarfoto: Besan Zarzar
  1. Nieuwschevron right
  2. Ex-vluchteling Besan: 'Ik ben Nederland dankbaar en wil iets teruggeven'

[NTR - VPRO] Zeven jaar later kijkt journalist Besan Zarzar terug op een comfortabel bestaan in Nederland, waar ze in 2014 uit Syrië naar vluchtte. Wel betreurt ze de groeiende kloof met vluchtelingen. Daarom presenteert ze nu de podcast Aangepaste realiteit: hoe ziet het leven van vluchtelingen in Nederland eruit?

#1 - Aangepaste realiteit | Verlieskunst - DOCS

Je luistert het fragment vanaf minuut 23:15.

Meer begrip voor elkaar

Besan Zarzar wil met haar nieuwe podcast meer begrip creëren voor vluchtelingen in Nederland. Zelf vluchtte ze in 2014 uit Syrië, waar ze als journalist werkzaam was. Helaas was dat niet meer vol te houden wegens de druk op de vrijheid van meningsuiting, legt ze uit.

"Eenmaal in Nederland heb ik veel geluk had met werk. In mijn eerste jaar schreef ik columns voor het Haarlems Dagblad.'' Na vele journalistieke banen, voor onder meer het NTR-programma Net in Nederland en een correspondentschap voor BBC Arabic, vindt ze dat het hoog tijd is om te reflecteren op het vluchtelingenverhaal.

''Ik heb hele goede ervaringen hier in Nederland'', vertelt Zarzar. Toch ziet ze dat er veel vluchtelingen zijn op zoek naar een gelukkig bestaan. ''In mijn podcast wil ik de diepte ingaan. Want ook voor mij geldt dat het niet altijd makkelijk is. Mijn familie woont in Syrië.'' De trauma van de oorlog, het vluchten per boot en de bijbehorende psychische problemen zijn nog altijd dagelijkse realiteit, legt Zarzar uit.

'Ik voel me hier thuis'

Veel kans ziet Zarzar in de sociale ontmoetingen tussen vluchtelingen en Nederlanders. ''Er is veel eenzaamheid bij vluchtelingen. Helaas is er nu ook de coronacrisis. Vluchtelingen hebben naast werk veel behoefte aan sociale contacten. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat ze de cultuur en taal beter leren begrijpen.''

Andersom biedt het de kans om vooroordelen over vluchtelingen weg te nemen, vindt zij. ''We moeten dichter naar elkaar komen en meer ruimte creëren om met elkaar te praten.''

Zarzar maakt zich dan ook niet druk om de groeiende populariteit van recht-extremisme in Europa. ''Ik probeer niet naar veroordelende geluiden te luisteren. Zij weten niet wat ik voor Nederland voel. Als ik met de trein naar Haarlem ga, dan voel ik me thuis. Ik woon er al bijna zes jaar. Thuis zijn betekent voor mij veiligheid. Nederland heeft mij ontvangen, terwijl veel landen dat niet deden. Ik ben Nederland dankbaar en wil iets teruggeven.''

Radio Doc wordt DOCS

Vanaf 1 januari 2021 gaat Radio Doc (NTR/VPRO), hét documentaireprogramma van NPO Radio 1, door als podcast-only programma onder een nieuwe naam DOCS. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden. Luister DOCS in NPO Luister, in je favoriete podcastapp, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie