Podcast
Ongehoord Nederland

Sid Lukkassen: Ondernemen in een tijd van controledrang en bureaucratie

foto: Sid Lukkassen
  1. Nieuwschevron right
  2. Sid Lukkassen: Ondernemen in een tijd van controledrang en bureaucratie

Ondernemen in een tijd van toenemende controledrang en bureaucratie: waarom wil de overheid steeds meer controle? Ondernemers bezwijken eronder. Is er hoop? Of is de 'stille staking' het meest reële scenario? In Ongehoorde Verhalen gaat filosoof Sid Lukkassen in gesprek met ondernemers Boris van de Ven en Erno Eekelschot. Daarnaast spreekt hij ook met ondernemer en fractievoorzitter van BVNL, Wybren van Haga.

#11 - Sid Lukkassen: Ondernemen in een tijd van controledrang en bureaucratie - Ongehoorde Verhalen

Een uitweg

Ondernemers zoals Erno en Boris hebben hun vinger aan de pols van de samenleving. Zij zijn de harde werkers die het belastinggeld ophoesten en het cement van de economie aanleveren. Maar het vrije ondernemerschap, lijkt door een verstikkende combinatie van big business en big bureaucracy, ten dode opgeschreven. Lukkassen doelt op het wendbare ondernemerschap, dat niet denkt in starre protocollen, maar zich flexibel aanpast om in de noden van klanten te voorzien. De bestuurscentra zijn er niet meer op gericht om aan dit type ondernemerschap tegemoet te komen. Het brengt ons op machtssociologie, en de vastgeroeste denkwijze van regelgevers die via schaalvoordelen en overheidsbanen toch wel hun inkomsten behouden. Lukkassen vreest met Erno, dat het een revolutie vergt om daar wat aan te veranderen.

Politiek

Wybren van Haga heeft het over lampjes aansteken en mensen wakker maken, maar als mensen wakker maken het hoogste is wat de politiek kan doen, dan is er weinig hoop. Het is immers niet alsof mensen het niet zien, maar omdat de overheid al zo’n groot deel van de economie bestiert, negeren ze dat inzicht en kiezen ze bewust voor veiligheid en comfort, stelt Lukkassen. Zo kom je dus weer op Erno die bij de buurman een Tesla op de oprit ziet en weet, daar woont géén ondernemer. Eén les die we uit deze gesprekken in ieder geval meenemen, is dat je niet tegelijk schaalvergroting én sociale cohesie kunt hebben.

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie