Podcast
Ongehoord Nederland

Hans van Tellingen: 'De webwinkels zouden weleens de verliezers van de lockdowns kunnen zijn'

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. Hans van Tellingen: 'De webwinkels zouden weleens de verliezers van de lockdowns kunnen zijn'

Pakjesavond is achter de rug en de kerstinkopen staan voor de deur. Het zijn de jaarlijkse hoogtijdagen voor de detailhandel, maar hoe moet dat, nu het consumentenvertrouwen een historisch dieptepunt heeft bereikt? In de 47ste aflevering van Ongehoord Nieuwscafé is retailexpert Hans van Tellingen te gast. Hij ziet de toekomst zonnig in ("de inflatie gaat sterk dalen"), maar is sceptisch over het regeringsbeleid ("het kabinet zit mkb’ers in de weg"). Zoals gebruikelijk neemt columnist Arthur van Amerongen het slotwoord voor zijn rekening en Roelof Bouwman presenteert.

#47 - Hans van Tellingen: 'De webwinkels zouden weleens de verliezers van de lockdowns kunnen zijn' - Ongehoord Nieuwscafé

Inhaalgedrag

Hans van Tellingen (55) is geograaf, gerenommeerd winkelonderzoeker en auteur van een tegendraadse bestseller met de prikkelende titel Waarom stenen winkels winnen en webwinkels verliezen.

Gaan consumenten in de feestmaand december de hand op de knip houden, nu een economische recessie in aantocht lijkt? Van Tellingen denkt van niet. "Er zullen meer kerstaankopen worden gedaan dan voorgaande jaren. Wat mensen zéggen dat ze gaan doen, is vaak iets totaal anders dan wat ze daadwerkelijk doen. Mensen zijn het hele gedoe van de lockdowns zo ontzettend zat, dat ze nog steeds inhaalgedrag vertonen."

Inflatie

De inflatie ging dit jaar door het dak en bereikte in september de recordhoogte van 17,1 procent. "Die paniek zal volgend jaar wel voorbij zijn," voorspelt Van Tellingen. "De energieprijzen dalen op dit moment gigantisch. Ik denk dat de inflatie in 2023 zal uitkomen op 4 à 5 procent."

Veel minder positief is Van Tellingen over het regeringsbeleid. "Het kabinet zit de ondernemer en vooral de mkb’er in de weg. De compensatiemaatregelen voor de gevolgen van de lockdowns waren onvoldoende. Nu gaan ook nog eens het minimumloon, de belastingen en de energiekosten omhoog. Mijn kaasboer in Amstelveen gaat van 1200 euro energiekosten per maand naar 6800 euro. Dat kan die beste man gewoon niet betalen."

Het kabinet zou de energiebelasting tijdelijk op nul procent moet zetten, vindt Van Tellingen. "Dan wordt ondernemen voor retailers goedkoper en gaan de prijzen van producten minder snel omhoog. Daardoor rem je ook de inflatie."

Webwinkels

Al jaren betoogt Van Tellingen dat niet webwinkels maar stenen winkels de toekomst hebben. Hij is daar nog steeds vast van overtuigd. "De meeste webwinkels maken geen winst. Ze zijn alleen interessant voor investeerders zolang hun omzet blijft stijgen. Maar op dit moment dáált die omzet. Niet de stenen winkels, maar de webwinkels zouden dus weleens de verliezers van de lockdowns kunnen zijn."

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie