Economie
EO

'Salderingsregeling voor zonnepanelen is hartstikke oneerlijk: mensen met geld worden gespekt'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Salderingsregeling voor zonnepanelen is hartstikke oneerlijk: mensen met geld worden gespekt'

Veel eigenaars van zonnepanelen maken zich zorgen over het afbouwen van de salderingsregeling van zonnepanelen. Dat zegt Cindy Kremer van Vereniging Eigen Huis. De organisatie doet vandaag een oproep aan de Eerste Kamer om de regeling te behouden: "Is de overheid nog wel betrouwbaar?" vraagt ze zich af in Dit is de dag. Energie-expert Marien Boonman maakt echter gehakt van de regeling.

Zonnepaneelhouders kunnen opgewekte stroom steeds minder vaak aftrekken van de energierekening: is dat onrechtvaardig? (30 januari 2024) - Dit is de Dag

De Vereniging Eigen Huis krijgt veel boze telefoontjes, zegt Kremer. "Veel mensen maken zich zorgen over hun portemonnee. Mensen met zonnepanelen worden ineens geconfronteerd met extra lasten. Dat kan oplopen tot 400 tot 600 euro per huishouden. Mensen die overwegen zonnepanelen te nemen denken: kan ik mijn investering wel terugverdienen?"

Met de salderingsregeling krijgen eigenaars van zonnepanelen korting op hun stroomprijs als zij stroom terugleveren aan het net. Energiebedrijven wijzen er echter op dat deze teruggeleverde stroom hen juist vaak geld kost. Door de salderingsregeling af te schaffen, kunnen deze kosten worden doorberekend aan de klant, zoals bijvoorbeeld Vandebron sinds september al doet. Hierdoor wordt het hebben van zonnepanelen minder voordelig.

Wil je meepraten over dit onderwerp? Dit kan op het platform DIT via deze link.

Rijken profiteren van armen

Energie-expert Marien Boonman vindt het afschaffen van de regeling wél een goed idee. "Die regeling is bedacht in 2004. Toen waren zonnepanelen duurder en veel minder efficiënt. De terugverdientijd was toen tientallen jaren." In die tijd moesten zonnepanelen gestimuleerd worden, maar inmiddels hebben heel veel mensen zonnepanelen, waardoor het een vervelend neveneffect heeft, zegt hij: "Je ziet een hele grote redistributie van geld van mensen zonder zonnepanelen naar mensen mét zonnepanelen."

Door de salderingsregeling profiteert die laatste groep, die dus überhaupt het geld heeft om te investeren, ten koste van de mensen die dat niet kunnen, zegt Boonman. Terwijl mensen met zonnepanelen korting op hun stroom krijgen, krijgen mensen zonder zonnepanelen een hogere rekening. "Dat slaat helemaal nergens op."

Onbetrouwbare overheid

Kremer vindt vooral dat de overheid zich onbetrouwbaar toont. "Mensen doen een investering van vele duizenden euro’s om mee te doen aan de verduurzaming en dan verander je gedurende het spel de regels", vindt ze. "Voor consumenten voelt het onrechtvaardig." Een oplossing zou een grote thuisbatterij zijn, maar die zijn nog niet op grote schaal beschikbaar. "Dat duurt nog 15 jaar, dus je moet dit niet afschaffen zonder dat er een alternatief is."

Boonman vindt 'de onbetrouwbare overheid' een non-argument. "Er wordt al sinds 2013 gepraat over het afschaffen van de regeling. Toen zei minister Kamp van Economische Zaken al dat het niet haalbaar was", zegt hij. Volgens hem kun je ook zonder saldering prima je zonnepanelen terugverdienen. Hij spreekt van ongeveer 7 jaar gemiddeld, al is het nogal afhankelijk van de installatiekosten.

'Rijken worden gespekt'

Ook op de Radio 1-app regent het weer reacties, net als toen in het programma Geld of je leven de kwestie besproken werd. Luisteraar Marian zegt bijvoorbeeld dat ze acht zonnepanelen heeft, maar dat ze nu wil stoppen met het terugleveren aan het net. "Is dat de bedoeling? Volgens mij slaat het de plank van de energietransitie toch mis?" vraagt ze zich af. Luisteraar Joppe staat dan weer aan de andere kant: "Mooi verhaal om mensen met geld lekker te spekken", zegt hij.

Zonnepanelenhouders moeten straks terugleverkosten betalen: is dat eerlijk?

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie