Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Mag een kindacteur zijn eigen horrorfilm zien?

foto: Enrique Meseguer
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Mag een kindacteur zijn eigen horrorfilm zien?

In een goede horrorfilm kan een kind met een enge pop niet ontbreken. Maar hoe zit dat met zo'n kindacteur? Mag die zelf bij de première aanwezig zijn? En hoe werkt dat op een griezelige set? Loopt het kind geen trauma op? Luisteraar Jaap vraagt het zich af in de podcast Alledaagse Vragen en filmmaker Martin Koolhoven geeft antwoord.

#40 - Mag een kindacteur zijn eigen horrorfilm zien? (S04) - Alledaagse Vragen

Filmmaker Martin Koolhoven kan aan de hand van een persoonlijk voorbeeld antwoord geven op de vraag van Jaap. Tijdens de opnames van zijn thrillerfilm Brimstone was actrice Emilia Jones veertien jaar oud. Op het moment dat de film uitkwam was de Britse actrice vijftien jaar. In Nederland mocht zij de film daarom ook niet zien, aangezien de film gecureerd werd tot een 16+ film. Echter was de film in Italie op het moment van vertoning nog niet gekeurd, waardoor ze alsnog haar film op het witte doek heeft kunnen zien

Sfeer op de set

Niet alleen tijdens het kijken van de film moet er rekening gehouden worden met de leeftijd van een kind. Ook tijdens het draaien zelf moet er een veilige sfeer op de set gecreëerd worden voor kindacteurs. Wat betreft werktijden zijn daar regels door opgesteld door de arbeidsinspectie, maar ook filmmakers houden zelf rekening met kindacteurs.

Zo waren de ouders van minderjarige acteurs altijd aanwezig op de set van Brimstone, vertelt Koolhoven. Ook waren er begeleiders aanwezig en benaderden de makers alle enge scènes humoristisch. Koolhoven herinnert zich nog een bepaalde truc die werd gebruikt bij het opnemen van een heftig fragment: "We hebben tijdens een scène waar de actrice zogenaamd zweepslagen kreeg met kneepjes in de hand gewerkt, zodat ze wel wist wanneer ze zogenaamd moest schrikken."

Benieuwd naar het hele verhaal? Check de aflevering nu in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

Gerelateerde podcast

Alledaagse Vragen

Alledaagse Vragen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie