Podcast
NOS

Podcast De Dag: de slachtoffers van de Britse post

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: de slachtoffers van de Britse post

Duizenden Britse filiaalhouders van postkantoren werden onterecht beschuldigd van diefstal en fraude vanwege een bug in het computerprogramma waarmee ze hun boekhouding deden. Honderden belandden in de cel.

#1516 - De slachtoffers van de Britse post - De Dag

Het wordt ook wel de Britse toeslagenaffaire genoemd: het Post Office-schandaal. Duizenden filiaalhouders van postkantoren werden door een fout computersysteem onterecht van diefstal en fraude beschuldigd, met desastreuze en zelfs fatale gevolgen.

Net als hier heeft het in Engeland ook jaren geduurd voordat de omvang en impact van het schandaal doordrong tot het grote publiek en vooral ook tot politici en hoofdverantwoordelijken. Een drama-serie van ITV, die sinds vorige week ook in Nederland wordt uitgezonden, heeft in het VK nu alles in een stroomversnelling gebracht. De openbare verhoren zijn gaande en de nationale schokgolf is enorm. Er wordt gesproken van de grootste gerechtelijke dwaling in de Britse geschiedenis, een schandaal dat bovendien de Britse identiteit raakt.

Correspondent Fleur Launspach sprak met verschillende slachtoffers van het Post Office-schandaal en laat in deze podcast hun schrijnende verhalen horen.

Reageren? Mail dedag@nos.nl

Presentatie en montage: Elisabeth Steinz

Redactie: Lieke Loman

Podcast De Dag

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie