Podcast
PowNed

'Docenten werken te hard en verdienen te weinig.' Klopt dit wel?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Docenten werken te hard en verdienen te weinig.' Klopt dit wel?

In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met lerarenopleider en columnist Ton van Haperen over de puinhoop die er momenteel gaande is op het gebied van onderwijs. Er gaat inmiddels zo veel mis dat de gemiddelde docent erg in de knel terecht komt. Ook lijkt het mediabeeld van de hardwerkende onderbetaalde leraar eigenlijk helemaal niet te kloppen. Hoe dit zit en meer? Je hoort het deze week in Op z'n Kop!

#152 - OP Z'N KOP! Met met Ton van Haperen over de opstapeling van problemen in het onderwijs - Op z’n Kop!

Bittere situatie

Het gaat helemaal mis in het onderwijs. Met het stijgende analfabetisme en tekort aan docenten ziet de toekomst voor de nieuwe generatie studenten er niet helder uit. Hardwerkende docenten doen hun best om er het beste van te maken, maar maken door een tekort aan collega’s te veel overuren voor te weinig compensatie. Althans, dat is wat het algemene beeld van de situatie lijkt te zijn. Het lerarentekort zou door deze bittere situatie ontstaan zijn. Echter wijst Marianne erop dat het salaris van docenten in het voortgezet onderwijs tegen het eind van hun carrière tussen de €72.000 en €94.000 per jaar ligt. Je kunt er dus licht uitgedrukt een behoorlijk goede boterham mee verdienen.

Averechtse selectie

Ton van Haperen, lerarenopleider en columnist over onderwijs en vakdidactiek, belt in vanuit Eindhoven. Hij geeft aan de emotie en ophef rondom het verkeerde beeld te begrijpen en denkt dat het probleem ligt bij een averechtse selectie op de werkvloer. Niet alle leraren zijn volgens hem saboterende klagers, maar het hele onderwijs is als geheel "één grote clusterfuck" waarin zo veel misgaat dat de gemiddelde leraar al snel de dupe is. Het is een optelsom van slecht beleid, slecht bestuur en rare onderwijsopvattingen. Dit maakt de werkvloer erg zuur, met als gevolg dat de prestaties van docenten erop achteruit gaan. Het kan zo niet langer door. Ook lijkt het gemiddelde opleidingsniveau van docenten achteruit te gaan. Er stromen te veel mensen het beroep in die eigenlijk (nog) niet de nodige kwalificaties hebben om voor de klas te staan.

Ton stelt dat leraren plechtig zullen moeten beloven om hier snel een einde aan te maken.

In aflevering #152 van Op z’n Kop! gaan Marianne, Rick en Ton verder in gesprek over de kwestie en bespreken ze hoe het kabinet en het onderwijs de situatie zo effectief mogelijk aan moeten pakken.

Op z'n Kop!

Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Je hoort het iedere donderdag in een nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Ster advertentie
Ster advertentie